Ugenyt fra formanden – 1. kvartal 2015

Fredag den 27. marts 2015

Kender du Adoption & Samfunds rådgivning?

Sidste lørdag d. 21. marts 2015 deltog jeg i en kursus- og erfaringsudvekslingsdag med vores frivillige rådgivere i A&S. Her var oplæg af konsulent Marlene Ringvad om rådgivende samtaler. Hvad indeholder de? Og hvordan gør vi dem berigende for dem, der ringer med adoptionsspørgsmål?

Der er ingen tvivl om, at rådgiverne gør en stor forskel for både adoptanter og adopterede, der har behov for rådgivning. Særligt er der en stigende søgning til adoptionslinjen. En stor tak for jeres indsats!

Vi kiggede også kort ind i fremtiden, hvor der tegner sig et nyt rådgivningsområde, åbne adoptioner. Hvordan rådgiver vi om dette? Hvad er åbne adoptioner? Er åbne adoptioner godt for alle adopterede? Hvordan håndteres åbne adoptioner som adoptivforældre?

Langt de fleste adoptioner gennemføres stadig som mere eller mindre lukkede adoptioner. International forskning tyder, som tidligere skrevet, på at mere åbenhed og mere tilgængelig viden, vil understøtte den adopterede – dog under hensyntagen til en sund tilknytning. Derfor går A&S går ind for grader af åbenhed i adoptioner.

Men hvordan gør vi det i praksis?

Vi har brug for mere forskning. Vi har brug for mere dialog. Vi har brug for mere rådgivning.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god påskeferie

Jens Damkjær, formand

PS. Næste fredagsopdatering kommer den 10. april 2015

 

Fredag den 20. marts 2015

Til BT og andre medier – vær venlig at sætte jer godt ind i adoptionsstoffet inden I skriver artikler!

Så er vi der igen. Denne gang en hurtig artikel fra BT med overskriften: ”Minister i tvivlsomt forsvar for adoptioner” hvor der kækt tales til følelserne – men desværre på et ukorrekt grundlag.

Det er, for at sige det på jysk, – træls! Det sælger måske nogle få flere aviser, men det er en urimelig belastning af adopterede og adoptivfamilier. Det er ganske enkelt ikke menneskeligt i orden!

Kort sagt, har den nuværende regering fremsat et forslag som fremmer muligheden for tvangsadoptioner. I denne sammenhæng henvises der til en SFI-undersøgelse som BT angiveligt journalistisk har ønsket skulle fremstå som belæg for, at flere tvangsadoptioner vil være godt for børnene.

Problemet er blot, at rapporten ikke siger noget om tvangsadoptioner, og forfatteren, Mogens Christoffersen, har frasagt at rapporten kunne sige noget om dette. Faktisk ville Mogens Christoffersen slet ikke deltage i artiklen. Det har BT åbenbart været ligeglad med. På SFIs hjemmeside kan man læse flg.:

”Det er meget vigtigt at skelne mellem et vidensinput om virkningen af adoptioner generelt, og de konkrete effekter af et specifikt lovforslag. I Berlingskes artikel bliver de to ting blandet sammen, og derfor valgte SFI-forskeren at trække sin deltagelse i artiklen. At avisen alligevel valgte at trykke den, kan kun undre”. (se nedenstående link).

Mogens Christoffersen SFI-rapport ”Adoptions var den bedste løsning” peger på, at for nogle udsatte børn, både i DK og internationalt, synes adoption at være den bedste løsning. Men den peger også på, at der er brug for mere forskning.

De nye rammer for adoptionssystemet i DK har heldigvis også pålagt SFI at arbejde med adoptionsområdet. Pt. ligger der et oplæg fra Mogens Christoffersen til udtalelse hos A&S vedr. bl.a. åbne adoptioner.

Udenlandske undersøgelser peger på, at åbenhed i en eller anden grad, kan fremme et godt børne-, ungdoms- og voksenliv som adopterede.

For os i A&S giver det mening at se på åbenhed i adoptioner. Vi har alle brug for at kunne fortælle en fuld og hel identitetsfortælling om os selv, og her er muligheden for at få viden om og evt. kontakt til biologisk familie vigtig. Kontakten skal blot afstemmes med rammerne for sund tilknytning mellem adoptivbarn og adoptivforældre.

Mange års forskning peger klart på, at sund og stabil tilknytning er absolut nødvendig for at kunne udvikle sig sundt som menneske. Det er dette hele adoptionsprojektet går ud på at sikre og grundlæggende dette SFIs rapport handler om.

Optimale rammer for tilknytning må vi ikke sætte over styr, i vores forsøg på at skabe de bedste betingelser for adopterede og adoptivfamilier. Derfor har vi behov for løbende forskning og en forsigtig, nysgerrig og respektfuld tilgang til hele adoptionsarbejdet.

Derfor BT og andre med hang til en hurtig pen. Skriv om noget andet, hvis I ikke synes, I har tid til at sætte jer ordentligt ind i adoptionsstoffet. Det skylder I os der enten er adopterede eller forældre til adopterede. Det er vores liv I skriver om hver gang.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

http://www.sfi.dk/visning_af_nyhedsoverskrifter-5034.aspx…

 

Fredag den 13. marts 2015

HB-møderne er det, der sikrer driften i A&S

I morgen tidlig lørdag d. 14. marts 2015 drager vi fra de ganske landsdele til HB-møde på Scandic i Hvidovre.

Vore HB-møder starter altid kl. 10.00 og slutter kl. 16.30. I morgen har vi en del på programmet fx:

  • Den videre planlægning af adoptionsdialogens dag. d. 28. maj. Der er altid meget at gøre i forhold til at kontakte oplægsholdere og dialogdeltagere.
  • Gennemgang af HBs forretningsorden
  • Evaluering af landsmøde/GF og den første planlægning af næste års landsmøde/GF
  • Kommentarer til et SFI-forskningsprojekt
  • Drøftelse af homoseksuelles adgang til internationale adoptioner
  • Møde med bladets redaktion for at drøfte bladets fremtid
  • og en hel del mere….

Det er altid spændende at mødes i HB-gruppen, aftale opgavefordelinger, drøfte og diskutere.

Det giver en fed følelse af være sammen og vide, at vi gør, hvad vi kan for at gøre en forskel i nogle børns og familiers liv.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 6. marts 2015

Støt op om Adoption & Samfunds arbejde!

Jeg støder jævnligt på mennesker, der stiller mig lidt sjove spørgsmål som: ”Har I også et arbejde ved siden af jobbet i A&S”? ”Er det virkeligt nødvendigt at betale kontingent”? ”Hvordan kan det være, at A&S ikke er mere tydelige i medierne”?

Jeg kan også møde mennesker, der som det mest naturlige synes, at de har ret til at skrive om deres holdninger på A&S` Facebookgruppe, eller spørger om de ikke kan deltage i A&S arrangementer – vel at mærke uden at være medlemmer.

Måske er vi ikke altid tydelige nok med hvilken slags organisation Adoption & Samfund egentligt er.

A&S består af 3000 medlemsfamilier og voksne adopterede, der betaler 425 kr. i årligt kontingent. A&S er 100 % medlemsfinansieret og drevet af frivilligt arbejde. Der er ingen lønnede medarbejdere eller lønnede bestyrelsesmedlemmer i A&S – heller ikke til at vedligeholde vores FB-gruppe eller vores hjemmeside.

Foreningen blev startet i 1976 med det formål at varetage såvel adopteredes og adoptanters som kommende adopteredes og adoptanters interesser. At arbejde for udbredelse af kendskabet til og forståelse for adoptionsidéen i overensstemmelse med Haagerkonventionen under hensyntagen til barnets tarv. At medvirke til adopteredes integration i det danske samfund, og at medvirke til forskning, rådgivning og udbredelse af viden om adoptionsrelaterede udfordringer.

Vi oplever, at vi i A&S gør en forskel for de børn, der ikke har forældre, der kan tage sig af dem, og hvor adoption er den bedste løsning.

Vi oplever i A&S, at vores arbejde har gjort en stor forskel i forhold til de nye rammer vi har fået for det danske adoptionssystem, fx gratis PAS-kurser til personale i skoler, daginstitutioner, for sagsbehandlere og andre fagfolk, PAS 0 – 18 år, et projekt for voksne adopterede og et langt bedre formidlings- og godkendelsesforløb.

Uden støtten til A&S og det frivillige arbejde, er vi temmelig sikre på, at rammerne ikke ville have været nær så gode, som de er blevet, og som mange adopterede og adoptivfamilier i dag heldigvis kan nyde gavn af.

Du kan engagere dig på mange måder fx i lokalforeningerne, i hovedbestyrelsen, i forskellige udvalg, til enkelte arrangementer, til landsmødet og generalforsamlingen eller ved blot at være medlem.

Enhver hånd og ethvert bidrag hjælper til de bedste vilkår for adopterede og adoptivfamilier.

På næste lørdag d. 14. marts 2015 holder vi HB-møde. Her skal vi bl.a. planlægge “Adoptionsdialogens Dag”, der er blevet flyttet til torsdag d. 28. maj 2015, og Landsmøde og Generalforsamling der kommer til at ligge i weekenden d. 14. og 15. november 2015.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 27. februar 2015

Sæt X ved “Adoptionsdialogens Dag” d. 28. maj 2015

Alle partier i Folketinget undtaget Enhedslisten vedtog i efteråret 2014 nye rammer for adoptionssystemet i Danmark. Disse nye rammer har taget hensyn til de fleste af de krav Adoption & Samfund har stillet – krav som vi har arbejdet hårdt for at få indført med henvisning til Haagerkonventionen fx PAS fra 0 – 18 år, og et langt mere mellemfolkeligt juridisk og etisk adoptionsformidlingsystem end tidligere.

Adoptionsformidling er et tillidsfuldt mellemfolkeligt samarbejde om at varetage børns tarv. Børn hvor deres biologiske forældre ikke længere kan tage sig af dem, og hvor familie heller ikke kan varetage omsorgen. For nogle børns vedkommende er national adoption heller ikke en mulighed og international adoption derfor den bedste løsning.

Men ny lovgivning gør det ikke alene. Adoptionsformidling, der reelt understøtter barnets tarv hele vejen, kommer ikke af sig selv. Det kræver vedholdenhed, engagement og et stærkt A&S der kan være vagthund for implementeringen af de nye rammer.

Derfor holder A&S “Adoptionsdialogens Dag onsdag den 28. maj 2015 fra kl. 15.00 – 17.00 i Biografsalen på Nationalmuseet, Prinsens Palæ, Publikumsindgangen, Ny Vestergade 10, 1471 København K.

Temaet for årets høring er, hvordan det nye adoptionssystem bliver til en succes? En succesfuld virkeliggørelse rejser mange spørgsmål fx:

– Er der sikret gode rammer for den formidlende organisation i Danmark, DIA, som gør den bæredygtig?
– Hvad skal en ny godkendelsesramme for adoptanter indeholde?
– Hvordan kan den nye PAS-ordning tilgodese barnets og familiens behov for rådgivning bedst muligt?
– Hvordan kan opbygning af forskningsmæssig viden bidrage til at forbedre adoptionssystemet?
– Hvordan kan det nye adoptionssystem gøre Danmark til et foregangsland internationalt for adoptioner, der sætter barnets bedste i centrum?

Vi har inviteret fagfolk og politikere til oplysning og dialog. Vi håber du har mulighed og lyst til at være med.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag den 20. februar 2015

Omar – en ekstrem opsang til den voksne generation

Det var en trist mandag i denne uge. På min skole flagede vi på halv, som så mange andre statslige og kommunale institutioner landet over.

Årsagen var at den 22 årige Omar Abdel Hamid El-Hussein i weekenden valgte at skyde og dræbe to mennesker og såre fem andre i København. Den ene en filminstruktør, den anden en jøde.

De fleste er vel som jeg – opslugt af spørgsmålet om, hvordan det dog kunne gå så galt. Hvordan kunne Omar blive så fyldt af ukontrolabel vrede, at han helt mistede respekten for andre menneskers liv, og valgte at dræbe.

Det korte og nok også meget sande svar er, at Omar ikke havde kærlige voksne i sin barndom, og at han blev udstødt af de fællesskaber han var i. Den slags kommer der sjældent et godt menneskeliv ud af.

Det er heldigvis sjældent at mangel på kærlighed, omsorg, gode venner og familie får så fatale konsekvenser for andre mennesker, som i tilfældet med Omar El-Hussein. De fleste i hans situation lider nok mere i stilhed.

På skræmmende vis er Omars historie en opsang til den voksne generation verden over. Det går ikke at lade børn vokse op uden kærlighed og kendte faste rammer. Det går ikke blot at smide børn og unge ud af fællesskaber, fordi de bliver for besværlige. Mennesket er ikke født til at være alene, det er født til at dannes til fællesskab.

John Aasted Halses skriver i sin bog: ”Den nødvendige opdragelse” på side 179 om børn og unge: “Vi må opdrage dem, ikke for at begrænse dem, men for at de skal udvikle sig. Holde fast, indtil børnene som unge mennesker kan holde fast i sig selv.”

Desværre, var der nok ingen voksne der holdt fast længe nok i Omar.

Langt de fleste udsatte børn er bedst hjulpet med, at blive støttet af deres øvrige familie, plejefamilier eller andre tiltag. Men der er en lille gruppe børn, hvor disse tiltag ikke er mulige. Her er national eller international adoption den bedste løsning, og den bør sættes i værk for alle børn, der har brug for en ny mor og far.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand


Fredag den 6. februar 2015

Vinterferie – tid til nærhed og opmærksomhed

De fleste skolebørn er gået hjem på vinterferie. Samtidig har der de sidste uger været meget fokus på ensomme børn og unge. De savner tid med deres forældre – de savner opmærksomhed fra deres forældre.

Som adoptivforældre ved vi om nogen, hvor meget en tryg og nær relation mellem et barn og deres far og mor betyder. Og vi ved hvor svært og omkostningsfuldt det kan være, hvis en god barn/voksen-ralation har været fraværende, som fx når et barn har mistet sine biologiske forældre.

Vinterferie er tid væk fra hverdagens gøremål, mens vi venter på lyset. Vinterferie er tid blot at være – sammen, hvad enten vi står på ski sammen, spiller kort sammen, spiser popcorn sammen – bare vi er sammen!

Det gælder i adoptivfamilien, som i alle andre familieformer.

Næste fredagsopdatering kommer p.g.a. vinterferien den 20. februar 2015

Alle adopterede, kommende adoptivforældre og adoptivfamilier ønskes en rigtig god vinterferie.

Jens Damkjær, formand


Fredag den 30. januar 2015

DIA sikrer adoptanter på venteliste

I går gik ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold, Manu Sareen, i pressen med akkrediteringen af en ny adoptionsformidlende organisation i Danmark. Organisationen hedder Danish International Adoption (DIA), og er kommet til verden som en fusion af de to tidligere organisationer, AC Børnehjælp i Aarhus og DanAdopt i Birkerød.

DIA har i sin pressemeddelelse skrevet, at de fleste adoptanter på venteliste i de to gamle organisationer ikke bliver påvirket af fusionen, mens der arbejdes på løsninger i forhold til samarbejdet med Sydafrika, Vietnam og Thailand. Pt. er der stop for adoptioner fra Kenya, hvorimod et godt samarbejde er genetableret med Etiopien.

A&S er i god dialog med DIA og har erfaret, at DIA sammen med Ankestyrelsen vil have besøgt Sydafrika, Vietnam og Thailand inden udgangen af marts måned, og at der her er tale om at finde praktiske løsninger i forhold til landenes lovgivninger. Adoptanter på ventelister til disse lande skulle altså også være sikret et fortsat adoptionsforløb.

A&S har også forstået, at der pt. ikke er tale om gebyrforhøjelser.

DIA lægger i sin pressemeddelelse vægt på opfyldelsen af et landpolitisk ønske om, at Danmark skal være et foregangsland vedr. international adoptionsformidling. Dette hilser A&S meget velkomment, og A&S har hermed fået et stærkt ønske opfyldt om, at Danmark bør gå foran vedr. adoption som en helt nødvendig og naturlig del af det at tage globalt ansvar for børns liv og opvækst.

DIA nævner i sin pressemeddelelse, at AC Børnehjælp nedlægges i Aarhus og Dia får hovedkontor i Birkerød i DanAdopts tidligere lokaler. Vi har i A&S et stærkt ønske om, at DIA opretter et kontor i Aarhus således, at der ikke bliver urimelig forskel på adgangen til personlige samtaler og rådgivning med DIAs personale. Et adoptionsforløb kræver personlig rådgivning der ikke kan klares på Skype, og her bør der ikke være urimelig forskel på, om man er jyde, fynbo eller sjællænder.

I A&S byder vi DIA hjerteligt velkommen og vil give ledelse, medarbejdere og Ankestyrelsen et kompliment for at have lagt både hurtigt og godt fra land. Vi fornemmer også en ny stil, hvor et mere ligeværdigt, tæt, mellemfolkeligt og kulturelt samarbejde har en mere central plads i samarbejdsrelationerne mellem DIA, Ankestyrelsen og giverlandene.

Det vil vi holde både DIA og Ankestyrelsen op på i fremtiden.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

http://sm.dk/nyheder/presserum/kun-en-organisation-star-fra-i-dag-for-adoptioner-til-danmark

http://www.danadopt.dk/media/1304/29-01-15_095508.pdf

 

Fredag den 23. januar 2015

Hvornår er AC Børnehjælp og DanAdopt fusioneret?

Vi ved i A&S, at vi har mange medlemmer, som står i en følelsesmæssigt belastende situation.
I står på venteliste, og det kan være svært at bære usikkerheden om, hvad der sker med fusionen af de to tidligere adoptionsformidlende organisationer. En fusion der er en følge af aftalen om et nyt adoptionssystem i Danmark, som et bredt politisk flertal vedtog d. 2. oktober 2014.

Vi oplever i A&S at have en god kontakt med ledelsen i den nye organisation, og vi oplever, at fusionsprocessen forløber planmæssigt. Der er rigtigt meget både lovgivningsmæssigt og økonomisk, der skal ændres, aftales og vedtages.

Aftalen indebærer bl.a., at der stilles øgede krav end tidligere til den fusionerede organisation, før den kan få lov til at formidle børn til adoption – det der kaldes en akkreditering. Den nye organisation skal også indrettes efter, at Ankestyrelsen i fremtiden, indenfor en 1 uge, skal kunne endeligt godkende alle adoptioner. Dette kræver lovændringer.

En fusion kræver også at de tidligere organisationer bliver nedlagt på en ordentlig måde, både for personalet og vedr. økonomi. Samtidigt er det afgørende vigtigt, at de gamle relationer mellem Danmark og giverlandene bevares ind i en ny levedygtig organisation.

En ordentlig fusion kræver tid, og vi har i A&S ikke grund til at tro andet, end at der bliver arbejdet på højtryk for en ny stærk formidlende organisation, der med afsæt i barnets tarv kan arbejde med international adoption på et højt etisk og juridisk niveau. Det har vi efterspurgt i A&S, og det tror vi på, at vi får – men det kræver lidt tid, selvom vi ved, det kan være svært at vente.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 16. januar 2015

I behøver ikke være gift for at adoptere

I skrivende stund har det i 16 dage været muligt for samlevende par at ansøge om at blive adoptivforældre. Dette skyldes en lovændring, hvor det fra 1. januar 2015 ikke længere er et dansk krav, at et par skal være gift for at adoptere.

Adoption & Samfund hilser denne nye lovændring velkommen. I en dansk kontekst hvor næsten halvdelen af alle indgåede ægteskaber bliver opløst igen, giver det ikke mening at bruge ægteskabet som en sikring af adoptanternes stabile samliv.

Med den nye lov bliver det i stedet afgørende, at parret er i et stabilt forhold – ikke om de er gift. Set ud fra barnets tarv, er denne tilgang langt mere betydningsfuld. Et adoptivbarn har allerede mistet de primære omsorgsgivere én gang i sit liv, og har derfor særligt brug for stabilitet og tryghed omkring sig i sin nye familie.

Det svære og spændende bliver så, hvilke kriterier der i fremtiden skal afgøre om adoptanter nu lever i et stabilt forhold eller ikke.

Det er vigtigt i denne sammenhæng at have blik for, at det primært er giverlandene der stiller krav til adoptanterne. Derfor vil lovændringen sandsynligvis ikke gøre den store forskel i og med, at de fleste lande stadig kræver, at et adoptantpar er gift og har været det i fx mindst to år.

Omvendt sagde vi også i 2010, da adoptionsloven dengang blev ændret til at også homoseksuelle gifte par kan adoptere, at lovændringen ikke ville få den store betydning. Alligevel kunne parret Rasmus Holm og Thomas Møller Lassen vende hjem fra Sydafrika med deres knap ni måneder gamle datter, Le, i forsommeren 2014. – Så måske ser vi snart det første ikke gifte par udvide familien med et adoptivbarn.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Læs mere her: Lov om ændring af adoptionsloven, forældreansvarsloven og lov om dansk indfødsret – Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

Jens Damkjær, formand


Fredag den 9. januar 2015

Skal vi have en dansk ”World Adoption Day”?

Den 9. november 2014 afholdte A&S et fantastisk landsmøde. Her fremkom ideen om at vi skulle indstifte en adoptionens dag. Senere fandt vi ud af, at der allerede var andre i verden der havde fundet på denne ide. Præcis d. 9. november 2014 var faktisk ”World Adoption Day”. Se mere her: http://worldadoptionday.org/

I morgen lørdag d. 10. januar 2015 har vi årets første HB-møde på Kryb i Ly Kro ved Fredericia.
Her skal vi bl.a. drøfte en dansk adoptionsdag og hvad en sådan kunne indeholde. Kom gerne med idèer til os på vores FB-gruppe.

Vi skal også drøfte andre ting som opfølgning på input fra landsmødets café-dialoger, etablering af en A&S-tænketank på adoptionsområdet, den fremtidige formidling og samarbejde med giverlandene og rammer for Bladet som kommende magasin.

Det bliver spændende at mødes i det nye HB. Jeg glæder mig.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 


Lene Borg

Comments are closed.