Fremtiden er fortsat usikker og ulykkelig for international adoption i Danmark

Fremtiden er fortsat usikker og ulykkelig for international adoption i Danmark

Adoption & Samfund har sendt nedenstående til Folketinget Socialudvalg.

Fremtiden er fortsat usikker og ulykkelig for international adoption i Danmark

Adoption & Samfund kan konstatere, at der trods løfter om en snarlig afklaring, intet er sket for at rette op på den mangelfulde håndtering af international adoption i Danmark!

Den 16. januar i år blev al international adoption akut suspenderet ved direkte indgriben af daværende socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Løfterne til de mange ventende ansøgere til adoption, blev fra denne dato ikke indfriet. Det gælder også løfterne om at sikre en løsning for de mange adopterede i Danmark, som gerne vil søge tilbage og have oplysninger om deres egen sag. Løfter, som blev afgivet for over et halvt år siden!

Der er med andre ord intet sket siden Danish International Adoption (DIA) midt i januar meddelte, at man ville gennemføre en kontrolleret lukning af organisationen.

Adoption & Samfund bærer et stort ansvar som interesseorganisation, da vi har påtaget os den vigtige opgave fuldt ud at støtte og hjælpe både enkeltpersoner og familier, der ønsker at adoptere eller har adopteret. Det rækker nødvendigvis også bagud i tiden, for som organisation ser vi både frem og tilbage i tiden.

Som ansvarlig interesseorganisation er det naturligvis et decideret krav, vi stiller. Fortidens fejl SKAL vi lære af, og vi SKAL tydeligt forstå at skelne mellem fortid og nutid, så fortidens synder ikke forveksles med nutidens professionelle statsstyrede tilgang. Fremtidens indsats skal derfor justeres efter de erfaringer, som er høstet, således at såvel national adoption som international adoption, godkendt af Ankestyrelsen, fortsat er i de rette hænder, så den danske stat kan garantere ansvarlig, tryg og faktabaseret adoption i alle dets aspekter.

I Adoption & Samfund er det vores helt klare holdning, at international adoption skal være ligestillet med national adoption i en enstrenget model.

Vi ved, at en række politiske ordførere har lagt pres på den tidligere minister og vil fortsætte presset på den nye minister på området.

Staten bærer allerede i dag det fulde ansvar for løbende kontrol og godkendelse på adoptionsområdet, og aktuelt er det den danske stat, som har det fulde ansvar for at sikre, at de næsten 23.000 adopterede til Danmark ikke efterlades i et ingenmandsland, hvor der ikke er adgang til oplysninger i deres egen sag, og hvor familier svæver i uvished om deres, lige i dette sekund, igangværende adoptionsproces, hvor de har investeret alt, hvad de har magtet og ønsket for at skabe øget livsværdi og lykke for såvel sig selv som for andre – endda over landegrænser og forskellige kulturer.

Staten bærer derfor i enhver henseende ansvaret for, at adopterede kan få adgang til hjælp og rådgivning i den anerkendte PAS-ordning, der i dag er løbet tør for midler og derfor skandaløst ikke lever op til de såvel etiske som de formelle pligter på dette for den danske befolkning, så væsentlige område.

Det kan ikke passe, at et velstillet og ikke korrupt land som Danmark afskaffer international adoption som en mulighed for de børn, der ikke har et bedre alternativ i deres oprindelsesland.

Med venlig hilsen

Michael Paaske
Forperson
Adoption & Samfund


Kontaktoplysninger:
Michael Paaske
E-mail: mjp@adoption.dk
Mobil: 2389 7151


Lene Borg

Comments are closed.