Ugenyt fra formanden – Adoption & Samfunds åbne FB-gruppe lukker

Fredag den 15. april 2015

Adoption & Samfunds åbne FB-gruppe lukker

Kære alle medlemmer af A&S

Der har i længere tid har været et medlemsønske om at A&S´ åbne FB-gruppe bliver omdannet til en lukket gruppe.

Vi har siden efteråret drøftet denne mulighed og på HB-mødet d. 12. marts 2016 valgt at efterkomme dette ønske.

Dagens fredagsopdatering er derfor den sidste i denne åbne FB-gruppe.

Vi arbejder pt. på at oprette en lukket FB-gruppe for medlemmer af A&S. Vi håber at kunne være i luften om kort tid.

Løbende information til alle om A&S` arbejde vil i fremtiden blive annonceret på A&S` hjemmeside og på A&S` nye FB-side.

Vi må erkende, at nye tider kalder på nye kommunikationsformer og håber på, at alle medlemmer af A&S bliver glade for skiftet til det kommende nye lukkede kommunikationsforum.

På hovedbestyrelsen for Adoption & Samfunds vegne, vil jeg sige alle tak for kommentarer, dialoger og likes gennem årene. Dem har vi været glade for som nyttig inspiration til Adoptions & Samfunds arbejde med at fremme adoptionsideen.

Du kan finde vores FB-side HER

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 8. April 2016

En ny udgave af adoptionsmagasinet er snart på gaden

Foråret er på trapperne, Adoptionsdialogens Dag d. 18. maj lige om hjørnet og 2. udgave af Adoption & Samfunds adoptionsmagasin, er på gaden lige om lidt.

Temaet for Adoptionsdialogens Dag er som tidligere skrevet: ”Åbne adoptioner – Erfaringer og fremtid”. I magasinet kan du læse om forskning, lovgivning, nye tiltag og personlige historier der med en nuanceret tilgang kvalificerer temaet – og så indeholder magasinet også så meget andet.

I magasinet kan du bl.a. læse om, at det nu er blevet muligt for transnationalt adopterede at få dobbelt statsborgerskab alt afhængigt af, hvilket land der er tale om.

Du kan også læse om en amerikansk undersøgelse, der peger på, at åbne adoptioner kan være en positiv ramme for adopterede, adoptivfamilie og biologiske familie, eller førstehåndsfamilie som er det begreb der anvendes. Et interview i magasinet peger dog også på, at ikke alle adopterede ønsker åbenhed og understreger dermed vigtigheden af plads til forskellighed.

Vi ved, at det har en betydning for børn at føle sig trygt tilknyttet. Nu viser det sig, at dette også gælder, når vi er voksne. Statsforvaltningen melder om at flere voksne end tidligere søger om at blive adopteret.

Glæd dig til 2. udgave af adoptionsmagasinet

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 1. april 2016

Amy er i Etiopien

I dag kan vi i avisen Politiken læse, at ”Amy er stukket af til Etiopien”.

Amy er en etiopisk født pige der som omkring 10-årig er blevet adopteret til DK. Hendes ulykkelige livshistorie til i dag, har været meget omtalt i medierne.

Vi er i A&S ikke i tvivl om at ansvarlige lande, forvaltninger og voksne omkring Amy har fejlet i at tage vare på Amys liv som barn og nu teenager. Vi skulle have gjort det bedre.

Langt de fleste adoptioner forløber heldigvis efter hensigten, hvor adoption er en humanitær indsats der kun skal sættes i værk til barnets bedste. Desværre er der forløb som ikke bliver som forventet, ligesom der også er børn af biologiske forældre i DK, der ikke får den opvækst de burde.

I disse situationer er det det danske og det internationales samfunds opgave at tage godt være på disse børn og unge fx gennem adoption eller andre indsatser.

Pt. kan vi i Politiken læse, at Amy er i Etiopien og er rejst til Etiopien med organisationen Child Against Trafickings (ACT) hjælp. Organisationen har tidligere forsøgt at bortføre Amy til Etiopien mod dansk lov.

Vi kan læse i artiklen, at Amy er påvirket af fattigdommen i Etiopien. Det er meget forståeligt. Dødeligheden er høj, rigtigt mange har svært ved at få mad hver dag, og uddannelsesmulighederne er få. Nu må vi håbe, at ACT er sig det ansvar bevidst som ACT har taget på sig, og tager vare på at Amy får et godt liv – også i fremtiden.

Hvilken barndom og hvilken ungdom kunne Amy i stedet have fået, hvis der havde været et langt tættere mellemfolkeligt samarbejde med social innovation om frigivelsen af Amy til adoption? Hvis der fra starten havde været etableret grader af åben adoption? Hvis ikke Amy skulle være en kastebod i et følelsesladet mediecirkus? Hvis den nuværende PAS-ordning som A&S har kæmpet for, allerede dengang eksisterede?

Det er svært at svare på, men mon ikke Amy havde haft det betydeligt bedre?

Læs artiklen fra Politiken her!

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

PS!

På  af en debat på Facebook er der denne tilføjelse/uddybning af ovennævnte indlæg:

Tak for indlæg i en vigtig debat om adoption.

Jeg vil prøve at præcisere et par ting i fredagsopdateringen og håbe på, at det kan afklare eventuelle misforståelser.

Det er meget væsentligt at anskue adoption på forskellige niveauer. På det nationale og internationale niveau er det statens eller samarbejdende staters ansvar at tage vare på udsatte børn, der fx har mistet deres forældre og hvor øvrig familie heller ikke kan tage vare på børnene. Her er der tale om adoption som en statslig indsats til “barnets bedste” og som sådan en humanitær indsats overfor udsatte børn. Denne tilgang understreges af en SFI-rapport fra 2007 med titlen “Adoption som indsats”.

Hvis ikke adoption er til barnets bedste, er der ingen begrundelse for at et barn skal adopteres.

Det er ingen selvfølge, at den danske stat vælger adoption bandt andre mulige indsatser, men forskning peger på, at adoption for en gruppe af børn er den bedste løsning for at varetage børnenes bedste. Derfor mener vi i A&S, at den danske stat skal støtte adoption som indsats både nationalt og internationalt af hensyn til udsatte børns “bedste” med adoptionsloven, FNs børnekonvention og Haagerkonventionen som rammer.

På adoptantniveu er det helt anderledes. Her er der IKKE tale om adoption som humanitær indsats – på ingen måde! Der er tale voksnes helt legitime ret til at ønske sig børn og familie. Det er dog vigtigt, at adoptanter har kompetencer til at varetage forældrerollen i adoption som familieform, med blik for adoptionstrekanten og grader af åbenhed til biologisk slægt under hensyntagen til barnets tarv og sunde tilknytning til adoptivforældrene.

Der er vigtigt for A&S, at både adoptanter, adopterede og det øvrige samfund kan føle sig trygge ved, at både nationale og internationale adoptioner gennemføres med høj juridisk og etisk standard. Derfor arbejder A&S for et tættere mellemfolkeligt respektfuldt samarbejde om adoption, da mange af oprindelseslandene er præget af fattigdom og har udfordrede administrative systemer.
Det er også vigtigt for A&S, at adopterede, adoptanter og fagprofessionelle har adgang til adoptionsfaglig rådgivning, når der er behov. Derfor har vi arbejdet hårdt for at få statsfinansieret PAS.

Jeg håber, at ovenstående har kunnet afklare nogle af de stillede spørgsmål.

Fortsat god weekend til alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier

Jens Damkjær, formand


Lene Borg

Comments are closed.