Ugenyt fra formanden – 2. halvår 2013

Fredag, den 20. december 2013

Giv din kommune en julegave – gør dem opmærksom på adoptionskurser for fagpersonale!

I løbet af 2014 har Ankestyrelsen igangsat kurser for fagpersonale i kommunerne. Alle kommuner er blevet kontaktet – det er blot ikke alle kommuner, der har været interesseret i at modtage et sådant gratis opkvalificeringstilbud. Den slags er lidt svært at forstå – og tangerer uacceptabel kommunal arrogance.

Heldigvis har Ankestyrelsen været vedholdende, og nu synes flere og flere kommuner at tilmelde personale. Denne udvikling lover godt for Ankestyrelsens udnævnelse af sig selv som ”Videnscenter for Adoption” – selvom vi kun er ved begyndelsen af løsningen af denne meget vigtige videnscenteropgave.

Finder du en stund i juleferien, hvor du undrer dig på om din kommune mon har taget imod Ankestyrelsens tilbud, vil jeg opfordre dig til at kontakte din kommune i det nye år og spørge, om din kommunes PPR eller fagpersonale i børnesager, har været på kursus. Hvis ikke – så kan kommunen ikke tage imod det anderledes, end som en forsinket julegave.

Ankestyrelsen afholder både kurser for kommunale institutioner og for kommunale forvaltninger, og har gjort det for kursushold helt ned til 10 personer. Grundkurset er på 4 timer.

Børnene på landets skoler er netop i skrivende stund sendt hjem. Julen står for døren, og det er tid til at minde om at juletid er familietid. Det er her, hvor vi har lov til at glædes over et af de dybeste og ældste menneskelige fællesskaber, vi mennesker har, nemlig familiefællesskabet – dette gælder i alle familieformer og selvfølgeligt også adoptivfamilier.

På HB’s vegne vil jeg ønske alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier en rigtig glædelig jul og et godt nyt år.

Jens Damkjær, formand

(Næste fredagsopdatering bliver fredag d. 3. januar 2014)

Fredag, den 13. december 2013

Hvordan får vi kommunerne i tale?

I mandags deltog jeg sammen med Lene Borg og Marianne Østergaard fra HB og rådgiver, tidligere HB-medlem, Paul Jeppesen, i et uformelt møde i Ankestyrelsen. Formålet var at dele tanker og ideer om, hvordan adopterede og adoptivfamilier bedst muligt får glæde af de permanent bevilligede 6 mio. kr. om året til adoptionsområdet gældende fra 2014. bevillingen gælder på nationalt og internationalt adopterede.

Bevillingen er også ny for Ankestyrelsen, og derfor ligger der ikke nogen helt konkret plan for udmøntningen af midlerne. Dog ligger det fast, at der bliver ansat flere PAS-konsulenter således, at også Bornholm, Nordjylland og Sønderjylland bliver bedre dækket ind.

Bevillingen er fortsat givet således, at PAS grundlæggende er et tilbud op til 5 år efter hjemkomst med et eller flere børn – men der kan dispenseres for at også unge, der har behov, kan på et PAS-tilbud.

Det er også spændende med Ankestyrelsen som Videnscenter, særligt set i forhold til samarbejdet med kommunerne og kommunernes PPR-rådgivninger. Dette brugte vi en del tid til at tale om, og vi oplever i A&S, at der kan være et stort potentiale for et samarbejde her, der kan komme adopterede børn og unge til glæde. Det glæder vi os til at være i fortløbende dialog om – og dette håber vi at kommunerne vil tage positivt imod.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 6. december 2013

Hvordan udmønter vi bedst muligt 6 mio. kr. til adoptionsområdet?

Dette er det store og spændende spørgsmål som rejser sig efter den permanente bevilling af SATS-puljemidlerne til PAS (Post Adoption Service).

Nogle områder ligger relativt fast. Det skal fortsat være muligt for familier, der relativt for nyligt er hjemkommet med et barn, at kunne modtage et kvalificeret adoptionsfagligt rådgivningstilbud. Som noget nyt ligger det også fast, at adoptanter skal have et PAS-tilbud inden afrejse og kort efter hjemkomst.

Som noget andet nyt skal der også være fokus på unge adopterede og deres behov.

Det fremstår lidt mere uklart, hvordan midlerne kan udmøntes i et Videns- og Formidlingscenter. Her er det vigtigt for A&S, at der bliver tale om uddannelse af minimum én medarbejder i alle kommunernes pædagogiske psykologiske rådgivninger (PPR).

Det er præcist i kommunernes PPR på daginstitutions- og skoleområdet, at der er et kæmpe adoptionsfagligt hul – og det er derfor præcist her, at adoptionsfaglig rådgivning kan gøre en kæmpe forskel for børn og unge. Vi skal i fremtiden nå derhen, hvor adoptivbørn ikke bliver fejldiagnosticeret og fejlmedicineret fx med en ADHD-diagnose, blot fordi de er lidt mere urolige og ukoncentrerede. Ingen kan sidde stille og fokusere på ligninger, så længe en grundangst for at miste sine nærmeste – eller sig selv – lurer i sjæl og krop.

På mandag er jeg og et par andre HB-medlemmer inviteret til et uformelt møde i Ankestyrelsen. Det glæder vi os til, og vi er glade for at have en position som troværdige samarbejdsparter.

Alle adopterede, kommende adoptivforældre og adoptanter ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 29. november 2013

Der er bevilget 6 mio. kr. om året til permanent PAS

Det er en helt særlig glæde at skrive denne fredagsopdatering. Forhandlingerne om finansloven er afsluttet, og det fremgår af aftaleteksten vedr. “Aftale om satspuljen på det social-, børne og integrationspolitiske område 2014-2017”, at Regeringen og oppositionen har valgt at tildele 6 mio. kr. om året til permanent Post Adoption Service (PAS).

Det er en meget glædelig dag for adopterede, adoptivfamilier – og for Danmark.

Endelig har vi fået midlerne til at foretage en forebyggende indsats der reelt kan gøre en forskel. Midler bevilliget til kvalificeret adoptionsfaglig hjælp, og midler til at Danmark nu reelt kan siges at være et attraktivt Haagerkonventionsland at samarbejde med om international adoption.

Jeg vil gerne sige alle jer A&S-medlemmer en stor tak for jeres frivillige arbejde og økonomiske støtte gennem jeres medlemskab. Uden jeres stabile støtte gennem årene, havde det aldrig været muligt for os i HB at arbejde vedholdende og troværdigt på det politiske niveau således, at vi kunne lykkes med permanet PAS.

Der skal også lyde en stor tak fra A&S til tidligere Social- og Integrationsminister, Karen Hækkerup. Du gav os mødetid på Holmens Kanal 22, du kom til vores sidste landsmøde, og du bakkede adoptionsideen op, selv da mediestormen var på sit højeste, og retorikken stødvist tangerede orkanstyrke. Det glemmer vi dig ikke for!

Vi skylder også Social-, Børne og Integrationsminister, Annette Wilhelmsen, en stor tak. Vi er glade for at du har blik for, at adoptivbørn, qua deres tab af biologiske forældre og familie, er en udsat børnegruppe, der har brug for en adoptionsfaglig hånd til at finde fodfæste i livet igen.

Foran os står en spændende proces i forhold til, hvordan vi bedst udmønter adoptionsmidlerne. Det bliver et glædeligt og spændende arbejde.

Alle adopterede, kommende adoptanter adoptivfamilier ønskes en rigtig god weekend.

Jens Damkjær, formand

Læs mere om bevillingen af PAS-midler:

http://www.sm.dk/data/Dokumentertilnyheder/2013/Aftaletekst.pdf

http://www.sm.dk/Nyheder/Sider/Vis%20Nyhed.aspx?NewsItem=1075

http://www.sm.dk/data/Dokumentertilnyheder/2013/Oversigtstabel.pdf

Fredag, den 22. november 2013

Kære landspolitikere! Vi har brug for et Danmark med en international adoptionsformidling, som vi kan have tillid til!

Næppe har bølgerne lagt sig efter AC Børnehjælps rod i bogføring og en medarbejder, der har tager af kassen, før der viser nye uregelmæssigheder hos AC. Dvs. uregelmæssigheder vedr. international adoptionsformidling – igen, igen!

Det er ikke den slags adoptivfamilier og kommende adoptanter har brug for efter halvandet år med Amy, Masho og mediestorme. Mange er ved at være tyndslidte.

Jeg blev i går, torsdag, ringet op af Dorrit Saietz, der fortalte mig, at hun havde fået aktindsigt dateret d. 21. nov. 2013 i Ankestyrelsens Familieretsafdelings tilsyn hos AC, og at hun vil skrive en artikel herom i Politikens kommende mandags- eller tirsdagsudgave. HB har haft lejlighed til at se disse dokumenter, og jeg har udtalt mig i dag.

Det er ikke just skøn læsning. Der påpeges forskellige uregelmæssigheder og forskelle i sagsbehandlingerne både i enkeltsager (anonymiserede) og landene imellem. Der synes også at mangle et fælles kvalitetssikringssystem. Og så er det gode spørgsmål – hvad skal vi stille op med det?

Der skal ikke herske tvivl om, at vi i A&S må kræve den højeste etiske og juridiske standard af de akkrediterede adoptionsformidlende organisationer, DanAdopt og AC Børnehjælp. Når dette er sagt, må vi også se på de arbejdsbetingelser, disse organisationer har, og for os at se i A&S, er arbejdsbetingelserne blevet yderst vanskelige – måske nærmest umulige.

Trods skyhøje gebyrstigninger synes færre børn og øgede kvalitetskrav reelt at have undergravet de økonomiske grundlag for at bedrive adoptionsformidling i fremtiden. Det skal der gøres noget grundlæggende ved.

Det hjælper ikke blot at ”sparke” på nogen, der reelt synes at ligge ned. Vores interesse i A&S er at give de bedste betingelser for børn, der mangler en familie, og familier der mangler børn. Det er det vi A&S er til for.

Derfor må vi appellere til de danske folketingspolitikere. Skab troværdige rammer om international adoptionsformidling. Sæt Danmark på verdenskortet som et attraktivt land at samarbejde med. Skab tillid til adoptionsprocessen – det er der mange børn og voksne, der har hårdt brug for.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 15. november 2013

Nye regler vedr. det særlige børnetilskud

En af fordelene ved at samle sine kræfter i en organisation er bl.a. at kunne dele relevant information med forskellige samarbejdspartnere.

Adoption & Samfund har fået en henvendelse fra Udbetaling Danmark vedr. information om ændrede regler i forbindelse med udbetaling af det særlige børnetilskud, der træder i kraft d. 1. januar 2014. Disse regler handler om, at det er lykkedes efter mange års pres fra A&S, at få et politisk flertal for det urimelige i, at eneadoptanter ikke var berettigede til dette tilskud.

Liggestillingen af eneadoptanter i forhold til det særlige børnetilskud har været en af A&S` helt store mærkesager, og det er en stor glæde, at denne ligestilling endelig bliver udmøntet i praksis.

Nå vi i A&S får informationen om udbetalingen, vil vi lægge den vores hjemmeside, gøre opmærksom på den her på FB. GEA (eneadoptanternes organisation) vil også få tilsendt informationen.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 8. november 2013

Tak for GF og God weekend ønskes fra Toronto

Jeg er i Toronto og nøjes med kort at ønske god weekend. A&S har haft en god generalforsamling sidste weekend. Formandskabets har fået lov at fortsætte næste år. Tak for det.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend,

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 1. november 2013

A&S Generalforsamling og et positivt møde med Statsforvaltningen

Mandag d. 28. oktober 2013 deltog Jørn K. Pedersen og jeg i et møde med den nye Statsforvaltning på den gamle Amtsgård i Århus. Det var et positivt møde.

Baggrunden for mødet var en invitation fra Elise Vagner, der er kontorchef i Adoptionsenheden, og formålet var en præsentation af hvordan arbejdet med godkendelser af adoptanter vil foregå i fremtiden, hvor de 5 tidligere statsforvaltninger er sammenlagt til en enkelt enhed.

I korte træk etableres der to samråd, og 22 sagsbehandlere fordelt på 8 regionale enheder vil forestå godkendelsesarbejdet. Sagsbehandlingstiderne forventes at være max 10 uger i fase 1, og max 16 uger i fase 3.

Elise Vagner og 3 medarbejdere deltog i mødet, og vi fik at vide, at det vil være af høj prioritet, at godkendelsesprocesserne bliver ensartede landet over.

I denne anledning gjorde vi opmærksom på, at vi i A&S har bedt Adoptionsnævnet om at se nærmere på, at nogle adoptanter har fået afslag med psykologfaglige begrundelser, uden en psykolog havde været involveret. Elise Vagner forsikrede, at der ikke længere var psykologer ansat som sagsbehandlere, og at Statsforvaltningen overvejede om en autoriseret psykolog skal være repræsenteret i samrådene fremadrettet. – Dejligt at kunne konstatere, at A&S-arbejde har båret frugt.

Afslutningsvist lavede vi en aftale om et til to årlige møder, hvor repræsentanter fra HB og A&S` rådgivning deltager således, at Statsforvaltningen får en kvalificeret fedback.

I denne weekend afholdes et afsluttende HB-møde for indeværende arbejdsår, generalforsamling og et konstituerende HB-møde. Vi står med et adoptionsområde hvor alt er i spil, og A&S har brug for gode kræfter, der vil være med til at gøre et stabilt arbejde for at fremme adoptionsidéen og vilkårene for både adopterede og adoptivfamilier i fremtiden.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 25. oktober 2013

Er det muligt, at ”Adoptions Danmark” kan mødes til fremadrettet positiv dialog om adoption i fremtiden efter mediestormene omkring Amy og Masho?

I tirsdags den 22. oktober 2013 var 23 forskellige interessenter samlet i kantinen på adressen Holmens Kanal 22, Social-, Børne- og Integrationsministeriet, indbudt af Ankestyrelsen til dialog om en helhedsanalyse af adoptionsområdet med særligt fokus på international adoption.

Vi var indbudt til kl. 14.00 og dialogmødet var berammet til kl. 18.00.

De fleste af os mødte frem med en lettere afventende attitude – og nok også med tilbageholdt åndedræt – kunne det her gå godt? Så mange havde jo sagt og skrevet så meget i det forgangne år, og en del af det sagte har jo ikke været helt kønt i de ophedede medietåger. Nu stod vi der så – ansigt til ansigt – og jeg oplevede, at det gik over al forventning.

Der skal ikke herske tvivl. Alt er i spil – også om vi i Danmark overhovedet skal fortsætte med formidle børn til adoption!

Midt i mødet holdte Social-, Børne- og Integrationsminister, Annette Vilhelmsen, en kort pause i SATS-puljeforhandlingerne. Og forsikrede, at adoptionsområdet havde hendes prioritering, og så sagde hun på mange måder de forløsende ord, med et blik på et punkt midt imellem os alle: ”Husk nu! Det er børnene I er her for”!

Det ville være så nemt for os alle om bordet, at sidde fast i vore forskellige positioner og glemme børnene, fordi vi alle hver i sær kan pege på områder, hvor det kunne gøres bedre – områder hvor børn og voksne har lidt. Men heldigvis skete dette ikke.

Der er millioner af børn som må leve en tilværelse på utilstrækkelige børnehjem. Det er dem og deres trivsel det drejer sig om. Nogle skal hjælpes af deres nærmeste familie, når deres egne forældre ikke kan, andre skal være hos adoptiv- eller plejefamilier i landet hvor de er født – og så er der en gruppe af børn, for hvem en adoption vil være det bedste tilbud – det tilbud bør vi i ”Adoptions Danmark” kunne samarbejde om at give dem!

Mange forskellige grupper er vokset frem, der alle repræsenterer voksne med adoptivbaggrund. Disse stemmer er værdifulde, og her har Adoption & Samfund for mig at se lidt at lære. Som dagen skred frem, blev det fx mere og mere klart for mig, hvor vigtigt det er, at alle mennesker kan fortælle en helstøbt identitetsfortælling om dem selv. Det kunne være et vigtigt afsæt for at rammesætte åbne adoptioner i fremtiden.

Kender vi ikke til hvordan vi er kommet til verden, kan vi ikke fortælle en hel og sund historie om hvem vi er – men det bør være en menneskeret.

En række øvrige problemstillinger viste sig. Hvordan financierer vi adoptionsformidling, når øgede krav til kvalitet også koster flere penge? Hvordan kan vi arbejde tættere sammen med afgiverlande, når samarbejde nødvendigvis også betyder respekt for kulturmøde? Hvordan sikrer vi at adopterede børn, unge og voksne og adoptivfamilier får den støtte de har behov i DK? Også i skole og daginstitution? Hvordan sikrer vi, at adoptivforældre har de kompetencer der skal til for at kunne varetage forældreopgaven som adoptanter?

Et særligt spændende punkt stod tilbage – Ankestyrelsen har udnævnt sig selv til Videnscenter for Adoption. Fantastisk dejligt, at Ankestyrelsen anerkender dette behov – nu skal der blot indhold og handling bag. Derfor har Adoption & Samfund besluttet at holde en høring først på foråret om dette tema.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 18. oktober 2013

Vi har fået et Videnscenter for Adoption! – og studiemulighed for adopterede på et koreansk universitet

Det er blevet fredag i skolernes efterårsferie, og vi er – som så mange andre børnefamilier – ved at pakke sammen, og vende blikket mod hverdagen igen. Èn af de ting der ligger på bordet, er 15 input til dialogmøde på tirsdag d. 22. okt. 2013 i Social-, Børne- og Integrationsministeriet.

Ministeriet har skudt en helhedsanalyse af det danske adoptionssystem med særligt fokus på fremmedadoption i gang. Der er, som tidligere skrevet, udarbejdet et kommissorium for dette arbejde, og det er ud fra denne ramme, at 23 interessenter er indbudt, og har haft lejlighed til at sende input. Du kan læse A&S` bidrag på nedenstående link.

http://adoption.dk/aogssys/wp-content/uploads/2013/10/Adoption-Samfunds-input-til-dialogmødet-den-22.10.2013.pdf

Det bliver et spændende møde, og der er flere interessante områder. Grundlæggende er A&S af den opfattelse, at vi har en god dansk (og nordisk) model for at arbejde med adoptionsformidling, og at hovedparten af adopterede og adoptivfamilier lever gode liv.

Vi har også en oplevelse af, at vi kan gøre det bedre, og at vilkårene for adoptionsformidling har ændret sig – derfor hilser vi en helhedsanalyse velkommen.

I kommissoriet kan vi bl.a. læse på side 7 at ”Ankestyrelsen i almindelighed bl.a. gennem sit tilsynsarbejde og arbejdet med PAS-rådgivning er at betragte som et DANSK VIDENSCENTER FOR ADOPTION. Dette er en A&S mærkesag, og vi er utroligt glade for, at Ankestyrelsen nu klart har taget denne opgave på sig. Vi glæder os til at høre mere om, hvordan Videnscentret for Adoption skal arbejde i dagligdagen. Der må som mindstemål komme et tæt samarbejde med kommunernes Pædagogiske Psykologiske Rådgivninger.

Til slut en reklame. Vi har i A&S modtaget en henvendelse fra Simon Young Kook Nonboe. Det drejer sig om en opfordring til at mangfoldiggøre muligheden for koreanskadopterede, for at læse et eller to semestre på et koreansk universitet på et hold, bestående af koreansk adopterede fra forskellige lande som Danmark, Australien, USA, Canada m.fl. – Læs mere i vedhæftede.

Inje Uiversitetet IIIHR

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 11. oktober 2013

Kunne du tænke dig at adoptere et befrugtet æg?

Hvad vil du svare, hvis nogen stillede dig det spørgsmål? Baggrunden er, at der ligger befrugtede æg i dybfrysere på fertilitetskliniker som ikke bliver brugt. Efter 2 år skal de destrueres efter gældende lov.

Æggene, eller embryonerne, kommer fra par, der almindeligvis har været i fertilitetsbehandling og er blevet gravide. Så er der så for nogens vedkommende overskydende befrugtede æg tilbage. Skal barnløse have lov til at få glæde af dem? Problemstillingen er blevet aktualiseret af en ph.d.-studeren i praktisk filosofi, Fatima Sabir, der har skrevet en artikel på Roskilde Universitets hjemmeside med titlen: ”Adoption af befrugtede æg er sund fornuft”.

http://www.ruc.dk/index.php?id=22019

Fatima opridser flere argumenter for og imod, bl.a. at vi fremtiden har brug flere mennesker til at løfte ældrebyrden, og at adoptanter ikke vil skulle vente så lang tid på at få børn, som er tilfældet med den nuværende lovgivning, hvor adoption af fødte børn er praksis.

Jeg og Adoption & Samfund har ikke gjort vores stillingtagen op. På nogle måder virker ideen vel ikke helt skæv, men der er en række problemstillinger, der skal tages stilling til. Skal embryonadoptioner være åbne adoptioner? Hvad med arveret? Eller sygdomme som skyldes uregelmæssigheder i generne? Er der medicinske problemstillinger i forhold til at adoptivmoderen har dna, der er forskelligt fra embryonets/det kommende barn? Er der religiøse problemstillinger?

Hvad tænker du kære læser?

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 4. oktober 2013

HB-møde, forberedelse til dialogmøde og Ankestyrelsens ”Men vi venter kursus”

I morgen lørdag d. 5. oktober 2013 holder vi HB-møde på Vissenbjerg Storkro fra kl. 10 – 16.30. Udover at tage hul på, hvad vi kan gøre ved de meget højre gebyrstigninger, er det forberedelsen til dialogmødet i Social-, børne- og Integrationsministeriet d. 22. oktober 2013 kl. 14.00 til 18.00, der vil fylde. Her skal vi tage stilling til flg. 7 spørgsmål:

• Hvilke faktorer skal være afgørende for, hvilke lande Danmark samarbejder med?

• Kan og bør der ske en adskillelse af adoptionsformidlingen og børnehjælpsformidlingen?

• Er der elementer og/eller hensyn, der overses i godkendelsesforløbet?

• Hvilke elementer børn indgå i en PAS-ordning?

• Hvilke overvejelser er vigtige i forbindelse med spørgsmålet om åbne adoptioner?

• Hvordan sikrer vi en gennemskuelig, enkel og oplyst adoptionsformidling?

• Hvad er succeskriteriet for et skærpet tilsyn og hvilke forventninger er realistiske?

Der er indbudt 22 andre interessenter ud over Adoptions & Samfund fx UNICEF Danmark, Børns Vilkår Dansk Psykolog Forening. Spørgsmålene er, som det fremgår, spændende – og ret komplekse. Det er mit håb og ønske, at de bliver behandlet i en ånd, hvor barnets tarv står frem som det vigtigste.

Ankestyrelsen har udbudt et ”Mens vi venter kursus”. Det er stadig muligt at melde sig. Det vil jeg hermed opfordre til, hvis du/i går og venter på at blive forældre, og synes der er gået lige lovlig lang tid. Læs mere her: http://www.a-c.dk/media/914320/mens_vi_venter_-_pjece_-_dec_2013.pdf

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 27. september 2013

Socialminister Annette Vilhelmsen: ”I de kommende satspuljeforhandlinger skal vi drøfte muligheden for at udvide PAS-tilbuddet”

Ovenstående er et citat fra Kristeligt Dagblad (KD) onsdag d. 25. september 2013. Avisen har tirsdag og onsdag i den forgangne uge bragt en artikelserie om danskadopterede som overset gruppe. Der gennemføres 15 – 20 adoptioner af danske børn til danske adoptanter om året, og her gælder ikke samme opmærksomhed fra de danske myndigheder side, som der gør i forhold til internationalt adopterede børn. Dette er naturligvis helt uacceptabelt – særligt set i lyset af, at adoptivbørn og adoptivfamilier generelt mangler adoptionsfaglig bistand.

Artikelserien i Kristeligt Dagblad er måske allermest interessant, fordi folketingspolitikere fra både højre og venstre side af tinget, viser forståelse for de udfordringer, der er forbundet med enhver adoption. Således citeres socialordfører for de konservative i KD tirsdag d. 24.09.2013, tidligere socialminister Benedikte Kiær for flg.: ”Adoption er et område, der generelt har fået for lidt opmærksomhed. Og det gælder tilsyneladende særligt de danske adoptivbørn. Jeg tror ikke, der er berøringsangst fra politikernes side, det er snarere uvidenhed”.

I onsdagsudgaven af KD citeres Enhedslistens Pernille Skipper for en udtalelse om at ”Et sted at starte kunne være at gøre den såkaldte PAS-ordning obligatorisk”. Pernille Skipper deltog på forårets A&S landsmøde, og det er superdejligt at læse, at Pernille Skipper både viser forståelse for nødvendigheden af et PAS-tilbud, og også vil sætte handling bag.

Uanset hvor man er født i verden, Danmark, Etiopien eller et andet land, – og uanset hvor lille man er, så er et tab af biologiske forældre en trussel mod et barns sunde opvækst. Tabet er et traume, der kræver adoptionsfaglig bistand – både til børnene, til adoptivforældrene og til de fagfolk der skal tage sig af dem i daginstitution og skole. Derfor er adoptivbørn udsatte – og derfor er det meget glædeligt at læse om politikernes forståelse.

Gør det nu til virkelighed. Indfør permanent PAS på finansloven, og få etableret et videns- og formidlingscenter for adoption med tilknytning til kommunernes PPR-rådgivninger (Pædagogiske Psykologiske Rådgivninger) – det er nu engang her den forebyggende indsats skal gøres.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 20. september 2013

Superdejligt at opleve et givende samarbejde om adoption i de nordiske lande – særligt vedr. de unge voksne adopterede

De nordiske landes samarbejde om at fremme adoptionsideen er organiseret i Nordic Adoption Council (NAC) og i den forgangne weekend blev det 18. NAC-møde afholdt i Torshavn på Færøerne fra d. 13. – 15. september.

Et af de spændende tiltag denne gang, var et fokus på at styrke NACs platform for unge voksne adopterede. Fra dansk side deltog naturligvis A&SU, med formand Ina Dygaard og Johanna Vigholt.

Disse nordiske adoptionsmøder udmærker sig måske særligt ved videndeling og inspiration landene i mellem. Vi fandt i A&S i Danmark bl.a. ud af, at særligt Island og Færøerne meget ofte er inde på vore hjemmeside for at hente information, ja, faktisk har Færøerne benyttet A&S´ hjemmeside som afsæt for opbygningen af deres egen.

Et andet fælles diskussionspunkt var adoptionstilskuddet. Der er ingen tvivl om, at dette vil blive højt prioriteret i A&S` kommende politiske arbejde. Med den seneste tids prisstigning er vi ved at nærme os et punkt, hvor adoption kun er for de rigeste. Dette er udansk og noget vi må ændre på.

På sådan et møde sker det at inspirationen udmønter sig i helt konkrete forslag. Mange nye adoptanter til sent adopterede kender udfordringen med, ikke at kunne tale et fælles sprog i begyndelsen. Her kunne en app til mobiltelefonen hjælpe ved fx at vise billeder og ord på dansk og det pågældende sprog fx amharisk som tales af mange i Etiopien – og selvfølgeligt afspille ordene med lyd.

Måske en eller anden med et kvikt app-programmør-hoved kunne fixe den?

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 13. september 2013

Alle skal med – også adoptivbørn

”Alle skal med – Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020”. Dette er overskriften på Social- Børne- og Integrationsministerens udspil til regeringens sociale 2020-mål.

I indledningen står bl.a. ”Vi skal sikre social mobilitet og gøre op med den negative sociale arv, så den enkeltes muligheder ikke afhænger af hvilken baggrund man har, hvor man er født og i hvilken familie”.

Senere på side 18 under overskriften ”Tidlig indsat overfor udsatte børn og unge” kan vi læse, at ”Der har gennem de senere år været flere eksempler på, hvor galt det kan gå, når udsatte børn og unge ikke tidligt får den hjælp og støtte, som de har brug for. Det gælder både børn som vokser op i en hverdag med utryghed, vold og seksuelle overgreb, samt børn, som af forskellige årsager oplever mistrivsel og omsorgssvigt i deres opvækst”.

Annette Vilhelmsen har set fuldstændigt rigtigt. Vi har set en Amy, og vi har set en Masho, og vi ved, at der er flere børn med adoptivbørn, der aldrig fik glæde af en tidlig adoptionsfaglig indsats – og derfor har måttet lide langt, langt udover det rimelige, og fx blive anbragt udenfor hjemmet.

Vi ser i A&S frem til, at der nu endelig bliver sat ind med en tidlig indsats overfor børn med adoptivbaggrund. Vi ved, at et permanent PAS-tilbud, og oprettelsen af et Videns- og Formidlingscenter i tæt samarbejde med kommunernes PPR (pædagogiske psykologiske rådgivninger) vil kunne gøre en afgørende forskel.

Vi glæder os over ministerens blik for udsatte børn, og vi ser frem til, at Danmark endelig får blik for, at adoptivbørn også er udsatte og derfor har brug for en bevilling på finansloven. Læs A&S` forslag til finansloven. http://adoption.dk/?p=2581

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 6. september 2013

En samlet statsforvaltning og et gratis Videns- og Formidlingscenter for Adoption

Vi har i A&S modtaget en invitation til et møde, hvor der vil blive orienteret om, hvad det kommer til at betyde, at de 5 tidligere  statsforvaltninger bliver lagt sammen til èn. Opgaverne vil være de samme, og argumentationen for sammenlægningen er bl.a. at sikre en mere ensartet behandling i hele landet.

A&S kan kun imødekomme en mere ensartet behandling af ansøgninger om adoption. Samtidig håber vi på, at sammenlægningen ikke er et udtryk for en økonomisk besparelse med lavere kvalitet som resultat.

Det må hen over de sidste halvandet års mediedebat være klart, at der ikke blot er brug for status quo i forhold til adoptionsfaglig viden og sagsbehandling. Tvært om, der er brug for en øget kvalitet.

I sidste weekend afholdtes efterårets første HB-møde. Arbejdet i HB har sit årshjul med deraf følgende opgaver som fx arbejdet med budgettet, besøg af bladets redaktion, HBs årsberetning, forberedelse af generalforsamling i november, grovplanlægning af landsmødet 2014 – og selvfølgelig – et skriv til politikerne her under finanslovens behandling.

Et lille udvalg er i skrivende stund ved at færdiggøre et skriv, der lægger op til, at adoptionsområdet bør have del i de afsatte midler til at arbejde med forebyggelse vedr. udsatte børn. Det må være klart, at børn, der har mistet deres forældre, ofte har været på børnehjem, og lige så ofte har måttet døje med forskellige sygdomme, hører med under betegnelsen ”udsatte”.

Det må også være lige så klart, at der ikke blot er en etisk menneskelig gevinst ved at etablere en forebyggende indsats genne PAS, og et Videns- og Formidlingscenter for Adoption. Sagt på politikersprog kan det formuleres således:

“Fire færre anbringelser af adoptivbørn udenfor hjemmet om året betaler et Videnscenter for Adoption. Så er det gratis. Endnu færre anbringelser giver overskud i kassen”!

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 30. august 2013

Adoption er ikke på udkastet til finansloven – det må være en fejl!

Da Annette Vilhelmsen tiltrådte som ny Social- Børne og Integrationsminister, var det med udmeldinger om, at hun ville gøre en særlig indsats for udsatte børn. I regeringens udspil til finanslov er der afsat i alt omkring 280 millioner kroner til at forebygge sociale problemer hos børn og unge. Pengene fordeler sig med 70 millioner kroner i i hvert af årene fra 2014 til 2017.

Satspuljen forventes at udgøre 265 mio. kr. i 2013. Regeringen foreslår også her at sætte fokus på bl.a. udsatte børn og unge. Det tidligere og det nuværende PAS tilbud, hvor adopterede børn og deres familier kan søge hjælp vedr. adoption, har været og er finansieret af PAS-midler.

Desværre giver en søgning i forslaget til finanslov for 2013 på ordene ”adoption” og ”PAS” ingen resultater. Det er skuffende. Vi kan i A&S ikke forestille os andet, end at det må være en forglemmelse. Vi kan ikke forestille os, at den tidligere Social- og Integrationsminister Karen Hækkerups ord om, at der fortsat skal være et PAS-tilbud, er taget af bordet, blot fordi der har været et ministerskifte.

Vi holder HB-møde i morgen i Kbh. Her vil vi reformulere og genfremsætte vore helt centrale behov – permanent PAS og oprettelsen af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 23. august 2013

Hvorfor er adoption en attraktiv familieform?

Dette spørgsmål stillede Mikkel Krause mig i DRs studie i Aarhus, for godt to timer siden. Mikkel Krause er journalist på programmet ”Apropos” på P1, og radiokanalen har valgt at tage adoption op som tema i næste uge. Svaret skulle være kort. Hvad ville du have svaret?

Jeg oplevede, at dette spørgsmål, som næste alle andre spørgsmål der har med adoption at gøre, giver anledning til mange svar. Alligevel må jeg i et medie vælge – jeg svarede nogenlunde sådan her: ”Fordi adoption bringer en global dimension ind i det at være familie”.

For mig er adoption at tage et globalt ansvar for børns liv og opvækst. Denne dimension beriger bl.a. ved at minde om, at verden over er børn blot børn – og børn har brug for nærværende, kærlige og kompetente voksne, til at tage sig af dem, mens de vokser op således, at de en dag kan klare sig selv – og selv stifte familie.

Ind i mellem kan det være lidt svært at forstå, hvorfor det til tider kræver så meget energi at fastholde dette, i og for sig meget enkle, livsbekræftende og fællesskabsskabende perspektiv.

Jeg var for en gangs skyld i studiet i en ny rolle, nemlig for at tale om adoptionens historie. En historie der faktisk er mægtig spændende og rummer overraskende perspektiver, fx at adoption kun kunne bevilges ved kongelig forordning frem til år 1815.

Som forberedelse fik jeg lejlighed til at genopleve psykolog, Lars von der Lieth, der fortalte sit perspektiv på adoptionens historie på Rønde Højskole sommeren 2009, hvor jeg havde den glæde at kunne holde familiekursus for adoptivfamilier. Desværre er Lars ikke i blandt os mere – men tak for at du lod dig filme den sommeraften! Se eller gense evt. Lars på nedenstående link.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Se Lars von der Lieth fortælle den danske adoptionshistorie | Adoption og Samfund: http://adoption.dk/?p=1663

Fredag, den 16. august 2013

Ny bog om ventetid – ny minister og tak til Karen Hækkerup

En dejlig varm sommer er ved at løbe på hæld. Jeg håber, at alle i familieformen adoptivfamilie, voksne adopterede og jer der venter, har haft en god sommer.

I foråret havde jeg den glæde at få lov at skive forordet til en ny bog om ventetid. http://mensduventer.dk/ http://mensduventer.dk/liselotte-i-aftenshowet Jeg vil gerne anbefale bogen og citerer her et uddrag af mit forord:

Det har været en fornøjelse at læse “Sådan holder du hovedet koldt – en guide til dig, der venter på barn”. Opbygningen af denne selvhjælpsbog har den dejligt befriende tilgang, at man blot kan læse hele bogen uden krav om stop. Bogen giver en autentisk nærhed med ventetidens udfordringer samtidigt med, at den giver læseren viden og værktøjer, man efterfølgende kan fordybe sig i, med henblik på at håndtere de mest aktuelle problemstillinger, læseren selv måtte opleve at stå med.

Efter få siders læsning får man en klar fornemmelse af, at man som kommende adoptant ikke er alene, og det er måske det væsentligste budskab. Dernæst giver bogen længe ventede værktøjer. Det værste vi som mennesker kan opleve er at føle os afmægtige, og her viser Liselotte Vejborg handlemuligheder og en vej at gå.

Næppe var sommerferien ved at være slut, før regeringen bebudede en ministerrokade. Dette betød bl.a., at Karen Hækkerup måtte forlade Social- og Integrationsministeriet.

Jeg har sammen med andre fra A&S holdt flere møder med Karen Hækkerup, og den daværende minister har prioriteret vores sidste landsmøde.

Jeg vil gerne benytte denne første fredagsopdatering efter sommerferien til at sige Karen Hækkerup tak for et godt samarbejde med A&S. Karen Hækkerup formåede både at holde en lødig tone og fastholde adoption som en måde at tage et globalt ansvar for børns liv og opvækst på, i en til tider meget ubehagelig og følelsesladet adoptionsdebat i medierne.

Jeg vil også, som i A&S` tidligere udsendte pressemeddelelse, ønske Annette Vilhelmsen til lykke som ny Social-, Børne og Integrationsminister. Jeg håber, vi med dig som minister, kan få indført permanent PAS, etableret et Videns- og Formidlingscenter for Adoption – samt sikre etisk og juridisk bæredygtige adoptioner i fremtiden.

Alle adopterede, adoptivfamilier og kommende adoptanter ønskes en god weekend

Mange hilsner

Jens Damkjær, formand

 


Lene Borg

Comments are closed.