Ugenyt fra formanden – 1. halvår 2013

28. juni 2013

God sommerferie

Skoleklokkerne har ringet til sommerferie for eleverne i dag, og det betyder også sommerferie for A&S´ fredagsopdateringer.

Mine børn tæller ned den fælles afgang mod Middelhavet – ligesom alle mulige andre børn, glæder sig til ferie sammen med familien.

Jeg ønsker på A&S´ vegne alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier en rigtig god sommer.

Jens Damkjær

21. juni 2013

Nye regler for formidling af børn fra Etiopien til Danmark

I går modtog jeg en mail fra kontorchef Trine Hede i Ankestyrelsen om, at DanAdopt igen kan formidle børn fra Etiopien til Danmark, og at AC Børnehjælp kan fortsætte med at formidle børn. Samtidigt har Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup, og Ankestyrelsen indført en række restriktioner og krav, der skal sikre, at adoptioner i fremtiden bliver gennemført med lagt højere juridisk og etisk kvalitet end tidligere.

Som jeg har udtalt til P1 og Radio24SYV, hilser vi i A & S grundlæggende dette tiltag velkommen. Vi oplever, at ministeren og regeringen helt grundlæggende støtter adoptionsideen – dvs. tager et globalt ansvar for børns liv og opvækst. Det er besværligt – og derfor også prisværdigt, at regeringen tager opgaven på sig. Restriktionerne betyder bl.a. at det nu kun er børn fra hovedstaden i Etiopien, Addis Abeba, der kan blive frigivet til adoption. Dette skal ses i lyset af, at det er lettest for de formidlende organisationer ofte at foretage besøg og være i dialog med alle relevante parter i et adoptionsforløb i Etiopien. Kort sagt at sikre at adoptioner bliver gennemført juridisk og etisk korrekt. Disse tiltag bakker vi også op om i A & S – for nuværende.

Set i adoptionsideens lys er det desværre også uheldigt, at der kun kan formidles børn fra Etiopiens hovedstad, i og med at der i dag sidder børn på børnehjem med utilstrækkelige ressourcer rundt om i Etiopien. Disse børn kan i den nærmeste fremtid ikke få tilbudt en ny mor og far i Danmark, når der ikke kan findes slægtninge eller nye forældre nationalt. Vi må så håbe, at der er familier andre steder i verden, der kan træde til, således at disse børn ikke kommer til at leve alt for længe i et utilstrækkeligt børnehjemsmiljø.

A & S har derfor den forventning, at så snart kvaliteten er øget i formidlingen af børn fra Addis Abeba, så må disse erfaringer også implementeres i provinsen således, at vi kan tilbyde disse børn det alle børn har ret til – nemlig en familie.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

http://ast.dk/artikler/default.asp?page=1856

 

14. juni 2013

Det nordiske fællesskab om adoptionsideen

Danmark, repræsenteret ved Adoption & Samfund, arbejder sammen med adoptionsorganisationer i Sverige, Norge, Island og Finland om at fremme adoptionsideen. Samarbejdsorganisationen hedder NAC, Nordic Adoption Council. og Michael Paaske repræsenterer A & S som HB-medlem i NACs bestyrelse.

Nyheder fra NAC kan ud over landenes hovedsprog, også læses på færøsk. Flg. skulle fx oplyse om, at der i 2012 blev afsat 5 millioner kr. til PAS i Danmark gældende for 2012 og 2013: Í 2012 hevur PAS fingið játta 5 mill. kr, men bert í 2012, so Adoption og Samfund arbeiðir víðari við at fáa PAS á fíggjarlógina 2013.

Det er vigtigt, at vi samarbejder med andre lande om at fremme adoptionsideen, og fremmer at adoption foregår på det bedst mulige juridiske, etiske og adoptionsfaglige grundlag. I A & S har vi tradition for at sende deltagere til det Europæiske adoptionssamarbejde EURADOPT og til NAC.

I forbindelse med nogle af NAC-møderne er der en åben del. Dette har bl.a. givet inspiration til den måde, vi de sidste to år har holdt landsmøder på. På sidste weekends HB-møde tilmeldte flere HB-medlemmer sig den åbne del ved efterårets NAC-møde d. 13. og 14. september 2013 i Thorshavn på Færøerne. Det bliver spændende at høre, hvor adoptionsdebatten har bevæget sig hen i de andre nordiske lande. De kan næppe være upåvirkede af begivenhederne i Danmark det sidste år. Læs mere om NAC på http://www.nordicadoption.org/

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær

7. juni 2013

Skal formidlingen af børn til adoption i fremtiden ske i et statsligt regi?

I går d. 6. juni 2013 havde Enhedslistens Pernille Skipper, kaldt Social- og Integrationsminister, Karen Hækkerup, i samråd vedr. adoption nu og i fremtiden. Her gjorde ministeren bl.a. rede for Ankestyrelsens besøg i Etiopien, for nedsættelsen af et udvalg der skal kulegrave hele adoptionsområdet det næste år og for ministerens henvendelse til kammeradvokaten.

Ministeren godtgjorde, at hun ikke stopper for formidlingen af børn, mens undersøgelsen står på, og at der er blevet allokeret ekstra ressourcer, mens udvalget arbejder. Karen Hækkerup gjorde også rede for, at undersøgelsen bl.a. skal undersøge om private formidlende organisationer er den rigtige måde at formidle børn på, eller det skal være en statslig opgave.

Vi hilser i A & S en sådan undersøgelse velkommen, og det er ikke afgørende for A & S, hvorvidt formidlingen går gennem private organisationer som AC Børnehjælp og DanAdopt, eller om opgavens løses af en statslig institution. Det afgørende er, at Danmark også i fremtiden støtter adoptionsideen – både til glæde for de børn, der ellers ikke kan få en familie, og til glæde for de adoptanter, der har forældrekompetencerne og gerne vil danne familieformen adoptivfamilie.

Det er en glæde at høre at Social- og Integrationsministeren har fokus både på selve formidlingen, men også på at adoptivbørn og adoptivfamilier har brug for adoptionsfaglig hjælp. Det glæder vi os i A & S til at se konkretiseret i permanent PAS og oprettelsen af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption. Dette har jeg og A & S sagt mange gange – og vil sige det igen og igen – indtil vi har fået begge dele. Det skylder vi for at kunne leve op til Haagerkonventionen, og det skylder vi alle parter, der er involveret i adoption.

Se videoen med det åbne samråd her: http://www.ft.dk/webtv/video/20121/SOU/td.1052632.aspx?ti=%C3%85bent+samr%C3%A5d+i+Socialudvalget&dsc=Dato%3A+06-06-2013&h=255&w=350

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær

Lørdag den 1. juni 2013

Fællesskaber og sommerferie

Livgivende fællesskaber kommer ikke af sig selv. Det er noget alle må bidrage aktivt til – ellers lykkes fællesskaber ikke.

Jeg er netop kommet hjem med min yngste datter, der går 1. første klasse. Sammen med en anden far har jeg arrangeret fædreovernatning. Et fantastisk koncept som grundlæggende består i at vi fædre til eleverne på en årgang, mødes fredag eftermiddag på en spejderplads. Her slår vi telt op, tænder bål, fri leg til ungerne, drikker en øl og fortæller herrehistorier, går i seng når vi er trætte og – vore kvinder kommer med kaffe og rundstykker næste morgen.

Ikke alle fædre kunne være med – men så fik deres børn bare en reservefar. Jeg havde fx en god drengekammerat til min datter med. Moderen er canadier og taler helst engelsk, faderen er dansk. Jeg havde også en relativt nytilkommen irakisk to-sproget arabisk kristen veninde til min datter med. Forældrene forstår stort set ikke dansk. Disse tre unger sov sammen i et telt og havde det pragtfuldt – deres kompetencer til at ville skabe noget godt sammen, betød langt mere end hvor de var født, og hvilken historie de havde.

Hen ved midnatstid sover ungerne og vi fædre sidder i bålhytten og fortæller historier. En far kommer med en øl, stikker mig den i hånden, og en anden kigger på mig og siger: “Der har godt nok været meget omkring adoption”!. “ja, siger jeg”. Mange af dem kender mig, og de fornemmer hurtigt, at i aften vil jeg bare være far som alle andre – det får jeg lov til, og vi forsætter med vores fædrefællesskab. Næste morgen kommer flere fædre hen til mig og siger, at det har været rigtigt godt, og at vi må lave fædreovernatning igen næste år.

For mig lykkes hele ideen med adoption i det danske samfund, sådan en fredag aften med en flok fædre. Alle kender familieformen adoption, den er helt accepteret og naturlig som en klassisk etnisk dansk kernefamilie, eller en irakisk familie. Her ses forskellighed som en spændende berigelse – her opbygger vi fællesskab for fremtiden.

På organisationssiden har vi A & S afholdt administrationsgruppemøde, og det sidste HB-møde inden sommerferien holder vi på næste lørdag. Det centrale arbejde centrerer sig pt. om at have forslag klar til finansloven efter sommerferien således, at politikerne kan have dem med i forhandlingerne. Vi arbejder på at konkretisere forslaget om et Videns- og Formidlingscenter for Adoption, følger op på forslaget om permanent PAS, og vi undersøger hvordan A & S kan bidrage til, at formidling af børn i fremtiden kan foregå etisk og juridisk så korrekt som muligt.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en fortsat god weekend.

Jens Damkjær

 

Fredag den 23. maj 2013

Flere midler til den eksisterende PAS-ordning

Som de fleste nok er bekendt med, så er midlerne til den eksisterende PAS-ordning gældende for 2012 og 2013 sluppet op.

Det er meget uheldigt i og med, at der måske aldrig har været så meget brug for adoptionsfaglig hjælp som nu.
Det seneste (godt et) års tids turbulens omkring adoption, har ikke gjort det lettere at være adopteret eller adoptivfamilie. Hertil kommer, at der i dag adopteres flere special needs børn (SN) end tidligere.

Adoption & Samfund deltager med jævne mellemrum i møder i Adoptionsgruppen. Denne gruppe består af de formidlende organisationer, Familieretsafdelingen, Adoptionsnævnet, statsforvaltningerne og A & S.

Der var møde i går hvor næstformand Michael Paaske deltog, og der er møde igen d. 28. juni 2013, hvor jeg deltager. På mødet i går kom det frem, at regeringen skulle have besluttet at afsætte et ekstra beløb til videreførelse af den eksisterende PAS-ordning.

Det har en effekt, når vi i A & S vedvarende gør regeringen opmærksom på PAS og oprettelsen af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption. Nu venter vi spændt på, hvad ekstrabevillingen til PAS mere konkret betyder – og så må det være tiden, hvor folketingets partier kigger hinanden i øjnene og laver en aftale om at permanent PAS og et Videns- og Frmidlingscenter for Adoption skal på det kommende års finanslov.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær

Pinselørdag den 18.maj 2013

Pinsecamping, Ankestyrelsens svar til ombudsmanden og halve nyheder i medierne

Egentligt skulle jeg have lavet fredagsopdatering her på FB i går, og egentligt er jeg ikke rigtig bidt af campinglivet…. Sammenhængen findes hos min yngste datter på 7 år. Hun har lavet sin egen kalender og talt ned de sidste 5 dage til pinsecamping med vore venner.

Jeg kunne ikke står for hende og lod fredagsopdatering være fredagsopdatering. Pinsecamping gør ikke forskel på børn, hudfarve, hvor eller af hvem vi er født. Her er vi blot familier på camping – adoptivfamilier eller hvilken familieform, vi nu har valgt at leve i.

Her i høj sol fra blå himmel, kan jeg dvæle lidt ved Ankestyrelsens svar til ombudsmanden, som fx Politiken og DR lavede en del “mediehype” om, inden vi reelt havde mulighed for at læse selve svaret. Sådan er det ofte, og den særlige blanding af halve nyheder, sensationspresse og stærke følelser er en dårlig cocktail – måske særligt i adoptionsspørgsmål.

Vores bekymring i Adoption & Samfund har været, at der var lovgivning på vej, der ikke varetog adoptivbarnets tarv ved at kompromittere det adopteredes barns mulighed for en sund tilknytning til adoptivforældrene i ganske almindelige adoptivfamilier. Heldigvis er det heller ikke det, der er tale om. Det er fortsat således ifølge adoptionsloven § 16, at de juridiske bånd ophæves mellem barnet og dets oprindelige slægt, og at adoptivbarnet indtræder i samme juridiske forhold som et biologisk barn.

Vi har i A & S gentagne gange sagt, at vi mangler adoptionsfaglighed i DK, og at grundstenen er kendskab til udviklingspsykologi, tilknytning og socialisering. Det må være udgangspunktet, når vi skal følge børnekonventionens artikel 3, stk. 1, hvor det fastslås, at barnets tarv generelt skal komme i første række i alle foranstaltninger vedr. børn, og i artikel 21 endvidere fastslås, at deltagerstater, der tillader adoptioner, skal sikre, at barnets tarv skal være af altafgørende betydning.

Ankestyrelsens svar til ombudsmanden har konkret karakter, og det er vanskeligt at læse svaret, uden at have Amy-sagen in mente. I svaret gøres det gældende, at oprindelige forældre efter forældreansvarlovens § 20 a, har ret til at søge om samvær eller anden form for kontakt med det bortadopterede barn. Lever barnet i en adoptivfamilie, har forældremyndighedsindehaverne ret til at regulere kontakten til de oprindelige forældre. Ønsker adoptivforældrene ikke, at der skal være en sådan kontakt, træffes afgørelse i Statsforvaltningen ud fra, hvad der tjener barnets tarv bedst.

I svaret henvises også til ændringen af forældreansvarloven af 12. juni 2009 som bl.a. havde til hensigt, at fremme muligheden for tvangsadoptioner i de tilfælde, hvor et barn må forventes at skulle tilbringe hele sin opvækst uden for hjemmet. Dette hilste vi i A & S velkomment. Adoption som familieform er attraktiv for både børn og forældre. Det er det bedste alternativ, når et barn ikke kan vokse op med sin oprindelige slægt under trygge vilkår. Lovændringen om tvangsadoptioner gælder også større børn, som tidligere har haft et familieliv med sine biologiske forældre. Her indførtes § 20 a. hvor Statsforvaltningerne i særlige tilfælde efter anmodning fra barnets oprindelige slægtningen, kan fastsætte samvær eller anden kontakt. Dette giver naturligvis mening. Vi har i A & S hele tiden sagt, at åbne adoptioner kan være en god mulighed – men at der skal tages stilling til hvert enkelt tilfælde for at godtgøre, at dette rent faktisk tjener barnets tarv.

Når et barn, adopteret eller biologisk, mistrives i høj grad, kan en kommunes Børn- og Ungeudvalg, efter servicelovens § 52 og § 71 træffe afgørelse om anbringelse af et barn udenfor hjemmet, og i sådanne tilfælde har barnet ret til kontakt med forældre og øvrige netværk, hvilket for et adoptivbarn også kan omfatte kontakt til oprindelige forældre. Det er i følge § 71 stk. 2 hensynet til barnet, der skal være afgørende for karakteren af anbringelsen og graden af kontakt.

Vi kan i A & S konstatere, at det fortsat er barnets tarv og ikke de biologiske forældre, adoptivforældre eller andre interesser, der er i centrum, når vi taler adoption. Sådan skal det være, og dette skal vi arbejde for at styrke endnu mere end i dag fx gennem permanent PAS og et Videns- og Formidlingscenter for Adoption.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes god pinse

Jens Damkjær

10. maj 2013

Skal biologiske mødres behov veje tungere end adoptivbarnets tarv?

I går havde Politiken en overskrift som lød: Biologiske forældre har ret til kontakt med adoptivbørn. Ifølge journalist ved Politiken, Dorrit Saietz, har Ankestyrelsen udtalt til Ombudsmanden, at kontakt mellem børn og oprindelig familie er beskyttet, også selvom et barn har fået nye juridiske forældre via en adoption.

Vi mangler at se den faktiske udtalelse fra Ankestyrelsen, og derfor er det vanskeligt at forholde sig til. Men er der tale om en fortolkning af Haagerkonventionen eller den Internationale Børnekonvention således, at det er biologiske forældres ret at kunne kontakte deres bortadopteredes børn, når de føler behov for det, er der tale om et alvorligt problem.

Et barn har behov for en sund tilknytning til omsorgspersoner for at kunne udvikle sit nervesystem og sin hjerne på en sund måde. Teori og forskning af John Bowlby og den danske psykolog Susan Hart peger klart på, at et barn, der ikke gives den mulighed at kunne tilknytte sig sundt til en eller flere omsorgspersoner, er i højrisiko for ikke at udvikle den psykiske robusthed der skal til, for at kunne leve et godt barne-, ungdoms- eller voksenliv.

Den norske professor, Lars Smith, der er specialist i tidlig udvikling og neuropsykologi, angiver i sin bog ”Tilknytning og Børns Udvikling” side 30, at adoptivfamilier kan fungere som nye tilknytningspersoner, når de grundlæggende kan tilbyde barnet: 1. fysisk og emotionel omsorg. 2. kontinuitet og konsekvens i barnets liv. 3. have en emotionel investering i barnet.

Hvis biologiske forældre skal kunne kontakte deres bortadopterede børn, når de føler behov det, vil det blive meget vanskeligt for adoptivforældre at skabe den sunde tilknytning, som er det vigtigste et barn har brug for. En sådan kontakt vil meget let kunne sætte et adoptivbarn i en situation, hvor det kommer til at føle sig som kastebold i mellem biologiske forældre og adoptivforældre. Et scenarie vi kun kender alt for godt fra ulykkelige skilsmisser. Det er bestemt ikke at varetage barnets tarv.

I A & S går vi ind for åbne adoptioner, men der skal tages adoptionsfaglig stilling i hver enkelt sag. Vi har alle brug for at kunne fortælle en hel identitetshistorie om os selv, hvor vi kommer fra, hvor vi er på vej hen, og hvor vi er nu. Derfor hilser vi fx AC Børnehjælps initiativ med videoklip med de biologiske forældre velkommen – men det må være barnet, der, når det er klar til at opleve det, må have initiativretten til at kontakte sine biologiske forældre, hvis de lever.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær

3. maj 2013

Tid til HB-møde – tid til refleksion

I morgen mødes vi til HB-møde i Århus fra kl. 10 – 16.30. Vi veksler lidt fra landsdel til landsdel således, at det ikke er de samme, der skal køre langt hver gang.

Dagsordenen er som sædvanlig lang med administrative punkter som medlemssituationen, opgavefordeling, budget, opfølgning på referater bl.a. fra landsmødet, hjemmeside, input til bladet og ressourcer til HB-arbejdet, der jo udelukkende er frivilligt arbejde – alle disse små, men meget nødvendige opgaver, der skal løses for at kunne nå de centrale adoptionspolitiske mål. Det er dette solide foreningsarbejde, der i sidste ende skaber resultater til glæde for adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier.

Et af de faste punkter er som altid ”politik”. Her er der flere interessante punker at drøfte. De sidste måneders begivenheder har fx skabt fokus på den første del af adoptionsformidlingen – en sikring af, at det kun er de børn der reelt har brug for en adoptivfamilie, der også tilbydes en sådan. AC-børnehjælp har som følge heraf indført nye procedurer med et videointerview med de biologiske forældre.

Et andet interessant punkt er, at der i dag afvises langt flere ansøgere til adoption end tidligere. Hvad skyldes det? Et fokus Jyllandsposten har haft i begyndelsen af den forgangne uge. En af årsagerne kunne måske være, at der er skåret ned på ressourcerne i statsforvaltningerne?

Og så må vi ikke glemme mærkesagerne: Permanent PAS og oprettelsen af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption. I morgen bliver et ventet HB-møde med tid til refleksion over de næste politiske strategiske tiltag.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær

26. april 2013

Dansk adoptionsformidling i koma

D. 24. april 2013 lagde Ankestyrelsen en ”Berigtigelse af DRs oplysninger om Ankestyrelsens rejse til Etiopien” på styrelsens hjemmeside. Berigtigelsen henviser til et indslag DR bragte i nyhederne d. 23. april 2013 om Ankestyrelsens besøg i Etiopien i februar 2013.

DR påstår bl.a., at Ankestyrelsen skulle have rejst sammen med en medarbejder fra DanAdopt, hvilket jo ville være meget uhensigtsmæssigt, da Ankestyrelsen netop skulle undersøge DanAdopts samarbejde med Enat Alem, hvor bl.a. Masho er formidlet igennem og børnehjemmets evt. brug af ”brokers” – de på dansk såkaldte ”børnehøstere”.

Almindeligvis bliver jeg hurtigt kontaktet af Radio 24/7, DR, TV2 og andre medier efter et sådan indslag. Men denne gang tikkede ikke et eneste nummer ind. Alt og alle synes at have fået nok. Dansk adoptionsformidling er gået i koma.

Som altid, når ragnarok synes at brage om ørerne på os, er det vigtigt at stå helt stille. Finde ro, holde fast i det håndgribelige – og få et overblik. Og hvad kan være mere jordnært, end at glæde sig over, at min søn efter at have sove sammen og råhygget sig med en kammerat, kommer og spørger mig: ”Far, skal vi ikke cykle en tur”?

Et barns lyst til at lave ”far/søn-ting sammen” har ingen farve eller nationalitet. Det er et urmenneskeligt gammelt bånd, som knytter den ældre generation livgivende sammen med den yngre. Det er en arketypisk handling, der gentager sig generation efter generation, og som er hjertet i at tage et globalt ansvar for børns opvækst, så børn lærer at kunne skabe en fælles, meningsfuld og fredelig fremtid sammen.

Det er det adoption handler – og det er derfor, det er godt, at der i alle lande er borgere, der er født andre steder, så vi hele tiden kan minde hinanden om, hvor vigtigt det er, at vi samarbejder på tværs af køn, farve og kontinenter.

Lad os nyde bededagsferien i adoptivfamiliens skød. Når hverdagen starter igen, må politikerne vække adoptionspatienten, og gøre det eneste fornuftige: Indføre permanent PAS, etablere et Videns- og Formidlingscenter for adoption, og intensivere samarbejdet med giverlandene om at varetage børns tarv i alle lande.

Med en bøn for bæredygtige adoptioner på Store Bededag, vil jeg ønske alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier en dejlig bededagsferie

http://www.ast.dk/artikler/default.asp?page=1821

Jens Damkjær

19. april 2013

Hvorfor må den gode historie om adoption ikke fortælles?

Jeg deltog, sammen med godt 40 andre mennesker, onsdag d. 17. april 2013 i DR2’s program ”Gadens Parlament”, med den tidligere skatteminister, Thor Möger, som vært. Emnet var: Skal vi helt stoppe international adoption?

En ung mand, Christian, adopteret fra Korea startede med at fortælle, at han oplever, at mange adopterede har traumer som følge af sin adoption, og at adoption derfor helt skal stoppes. En anden deltager, Ina Dygaard, formand for Adoption & Samfunds Ungdom fortalte, at hun var glad for sit liv som adopteret. Flere andre adopterede fortalte, at de faktisk også var glade for deres liv som adopterede, men det fik ikke Christian til at ændre holdning.

Merete Laubjerg, associeret forsker ved Enhed for Medicinsk kvinde- og kønsforskning ved Københavns Universitet kaldte adoption for et af verdens største sociale eksperimenter, og mente ligesom Christian, at international adoption burde stoppes.

Jeg nåede lige at veksle et par ord med Merete Laubjerg inden vi gik i studiet. Her refererede jeg til noget af den registerforskning hun tidligere havde præsenteret på en konference i København. Forskningen viste bl.a., at danske drenge har statistisk større risiko for at komme i kontakt med det kriminelle og det psykiatriske system, end fx børn adopterede fra Etiopien. Merete kiggede blot på mig og sagde: ”I aften handler det ikke om forskning, men om holdninger”!

Her er der så ganske enkelt noget, jeg ikke forstår!

I Adoption & Samfund finder vi det meget vigtigt, at vi gennemfører bæredygtige internationale adoptioner etisk og juridisk korrekt, og at vi gør det på baggrund af den bedst mulige tilgængelige viden – ikke på tilfældige personlige holdninger.

Forskning af Didrichsen 1995, Lars von der Lieth 2003, Helweg-Larsen 2007 peger på, at de fleste internationalt adopterede lever almindelige gode liv. Forskningen peger også på, at ca. 25% oplever udfordringer de skal have hjælp til. Dette tal er ikke så forskelligt fra tal vedr. biologiske børn af danske forældre. Forskellen er, at internationalt adopteredes udfordringer i livet, også er farvet af de sår på sjælen det giver, at have mistet sine biologiske forældre.

Internationalt adopterede der har brug for hjælp skal have den. Derfor kæmper vi i A&S for, at politikerne nu besinder sig og bevilliger penge til permanet PAS, og til oprettelsen af et Videns- og Formidlingscenter for adoption. Men det er ikke OK, når personlige holdninger som Christians skal presses ned over hovedet på alle adopterede. Her må vi basere os på den mest sikre viden vi kan få, og den peger som sagt på, at de fleste internationalt adopterede lever gode liv i Danmark.

Det er tid til, at der også skal være plads til de gode historier om international adoption. Mette Skat Persson fortæller den bl.a. på sin åbne Facebook-gruppe: Adoption Og Lykke.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

http://www.dr.dk/tv/se/gadens-parlament/gadens-parlament-20

Jens Damkjær

12. april 2013

Adoption & Samfund støtter åbne adoptioner – på et adoptionsfagligt grundlag

Jeg, og en del andre i Adoption & Samfund, er i den forløbne uge blevet kontaktet af mange utrygge adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier. Det har været en hård uge at komme igennem, siden DR-journalisten, Line Gertsen, i programmet 21 Søndag fremlagde dokumentation for, at der er blevet formidlet etiopiske børn til danske forældre, gennem handel for penge.

Det er ulovligt, det er uacceptabelt og kræver politisk handling.

Der har i den forgangne uge været en utroligt stor medie- og politisk opmærksomhed om international adoption. Vi appeller i Adoption & Samfund til, at denne opmærksomhed omsættes til politisk handling således, at Danmark langt om længe kan gennemføre bæredygtige adoptioner – på et adoptionsfagligt grundlag.

Adoption handler om at tage et globalt ansvar for børn, der befinder sig i en ulykkelig situation, hvor de har mistet deres primære omsorgspersoner, og er truet på liv og velfærd. Der gennemføres ca. 20.000 internationale adoptioner om året på hele kloden.

Den udviklingspsykologiske forskning har i mange år påvist, at børns nervesystemer, hjerner og kompetencer til at kunne indgå i givende i relationer til andre mennesker, skades hvis ikke børn har kompetente primære omsorgspersoner, til at tage sig af dem. Et børnehjem, og slet ikke et børnehjem der mangler ressourcer, kan give et barn det der er brug for. Mange flere børn end det er tilfældet, kunne have glæde af adoptioner – hvis de gennemføres på et adoptionsfagligt grundlag.

Venstres Eyvind Vesselbo og Enhedslistens Pernille Skipper har været hurtigt ude med forslag, der skulle kunne forbedre forholdene for adopterede fx med forslag om, at gøre adoptioner åbne. Adoption & Samfund støtter muligheden for åbne adoptioner – vel at mærke på et adoptionsfagligt grundlag.

Vi må sikre, at adoptivbørn ikke tvinges til at skulle have kontakt med biologiske forældre, der fx har udøvet seksuelle overgreb, eller påført børnene andre traumer. Vi må også sikre, at adoptivbørn ikke bliver kastebolde mellem biologiske forældre og adoptanter. Et sundt børneliv kræver, at et barn ved og kan mærke, hvor det hører til – det er det, vi kalder sikker tilknytning.

Derfor må det vurderes i hver enkelt sag, om en åben adoption understøtter barnets tarv eller ikke gør det.

Adoptioner skal være bæredygtige dvs. foregå juridisk og etisk korrekt i hele forløbet. Derfor skal der inddrages adoptionsfaglighed både når børn frigives til adoption, når adopterede børn skal knyttes til en ny familie gennem permanet PAS (Post Adoption Service), og adoptionsfaglige rådgivning fra et videns- og formidlingscenter for adoption, når barnet starter i daginstitution og skole.

Vi arbejder i A&S Videre for at få politikerne til at forstå vigtigheden af adoptionsfaglighed. Hør fx ”Danmark Direkte” på lørdag kl. 13.30 – 14.00 på P4, og ”Gadens Parlament” på onsdag aften kl. 19.00 med Thor Möger på DR2.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damjær

5. april 2013

Kan vi have tillid til DanAdopts formidling af børn fra Etiopien?

Ovenstående spørgsmål har både Ankestyrelsen og Social- og Integrationsminister, Karen Hækkerup stillet sig. Ministeren er så meget i tvivl, at hun i dag har indstillet DanAdopts formidling af børn fra Etiopien til danske adoptanter.

Dette er en ulykkelig situation for alle parter. Både for de børn der venter på at få en familie, der kan give dem det de har brug for, for at kunne vokse op og udvikle sig til at leve gode liv på trods af, at de har mistet deres biologiske forældre. Og ulykkeligt for de mange kommende adoptanter på venteliste hos DanAdopt, der naturligvis er meget nervøse ved situationen.

Indstillingen af adoption gennem DanAdopt til Danmark fra Etiopien, er også yderst uheldig set i det store adoptionsperspektiv. Efter først ”Amyssagen”, og så ”Mashosagen” fremstillet i dokumentarfilmen ”Adoptionens pris”, kan Danmark desværre næppe længere fremstå som et land, det er uplettet attraktivt at bortadoptere børn til.

Ifølge Verdensbanken dør 77 ud af 1000 børn i Etiopien inden de er fyldt 5 år. Det er tid til at holde os det overordnede perspektiv for øje. Vi har som mennesker en global forpligtelse til at tage vare på børns opvækst – det er præcis det international adoption efter Haagerkonventionen handler om.

I A&S indstiller vi til, at Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup får DanAdopts formidling undersøgt til bunds, og drager de nødvendige konsekvenser.

Det er også nu, om på noget tidspunkt, nødvendigt, at regeringen og danske politikere generelt må tage et globalt etisk ansvar på sig og sikre, at adoption foregår både juridisk og etisk korrekt. Sikre en permanet PAS-ordning og oprette et Videns- og Formidlingscenter for adoption således, at Danmark i fremtiden kan fremstå som et reelt velfærdssamfund, der lige så reelt tager sig kompetent af adoptivbørns opvækst.

Med denne noget bekymrende fredagsopdatering tænker jeg særligt på adoptanterne på DanAdopts Etiopien-venteliste, og ønsker alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier en god weekend.

Jens Damkjær

22. marts 2013

Kom med dine ideer til den videre udvikling af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption

I sidste weekend afholdte vi det første HB-møde efter landsmødet 2013.

Tilbagemeldingerne peger på stor tilfredshed med landsmødet, hvor mange temaer blev slået an til det videre arbejde.

Et centralt tema var naturligvis oprettelsen af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption.

I sidste fredagsopdatering tilføjede jeg et grafisk udkast til hvordan et sådan videnscenter kan tænkes ind i de eksisterende komunale strukturer.

Sidste års modtager af Adoption & Samfunds adoptionspris, psykolog Niels Peter Rygaard, har her på FB knyttet væsentlige kommentarer til det vedere arbejde. Det er meget inspirerende med sådanne bidrag. Alle skal hermed ligeledes opfordres til at komme med bidrag.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god påskeferie.

Jens Damkjær

15. marts 2013 

Et videns- og formidlingscenter for adoption – en oplagt model

Sidste weekend skrev jeg min fredagsopdatering med forventningens spænding til landsmødet i Odense – o det blev et fantastisk landsmøde, takket være alle jer, der deltog og bidrog med viden, tanker og holdninger.

Et af højdepunkterne var, da Social- og Integrationsminister, Karen Hækkerup (S), og formanden for ca. 1700 kommunalt ansatte psykologer, Niels Morre, sad side om side ved debatpanelet. Folketingspolitikerne v. Mette Dencker (DF), Sanne Rubinke (SF), Pernille Skipper (EL) og ministeren talte positivt for PAS – og for etableringen af et Videns- og Formidlingscenter for adoption. Nu er spørgsmålet: Hvordan kan vi forestille os et sådan center for adoption? Pointen med at bringe kommunale psykologer sammen med landspolitikerne var, at det er landspolitikerne der skal hjælpe os i A&S med at finde pengene – og at det er adoptionsfagkyndige i kommunerne, der skal hjælpe adopterede og adoptivfamilier, med de konkrete udfordringer vi står med.

Psykologerne en helt central faggruppe i og med, at tilknytningsforstyrrelser hører under det psykologfaglige område, og at psykologerne er ansatte ved de kommunale PPR-rådgivninger og som centrale fagligheder i behandlingen af børnesager som fx Amys og Mashos.

På landsmødet fremlagde jeg et forslag til en sådan model, hvor videns- og formidlingscentret tilknyttes ankestyrelsen og forbinder adoptionsfaglighed mellem PAS, de kommunale PPR og uddannelser som pædagog- og lærerseminarier. Modellen koster ikke meget at etablere og implementere – men vil kunne gøre en kæmpe forskel for adopterede og adoptivfamilier.

Videns- og formidlingscenter for adoption – en model

Jens Damkjær

8. marts 2013

Dagen før dagen

Så er det i dag blevet fredagen før vores landsmøde 2013 i Odense.

Lene Borg, Carl Erik fra sekretariatet, Sanne Pedersen fra LF Fyn og mange flere gør en indsats, for at få de sidste ting på plads. Hvem husker sangen? Hvem deler deltagerlister ud? Tjekker lyd? Laver navneskilte? Har vi styr på pressen? Osv……

Det er i år ekstra spændende med besøg af Social- og Integrationsminister, Karen Hækkerup, der deltager i paneldebatten om landsmødets tema: Adoption – en familieform det er værd at kæmpe for.

Paneldeltagerne lægger alle ud med et 4 minutters oplæg ud fra flg. spørgsmål:

1. Hvordan understøtter vi bedst muligt adoption som familieform? 2. Hvordan sikrer vi i Danmark at formidling af børn til adoption foregår etisk korrekt og lever op til Haagerkonventionen? 3. Hvilke indsatser skal vi gøre i Danmark, for at adopterede og adoptivfamilier får den fornødne støtte fx gennem etablering af en permanent PAS-ordning og etablering af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption således, at kommuner, daginstitutioner og skoler kan få den fornødne adoptionsfaglige viden?

Der er i år rigtigt mange af jer, der deltager i landsmødet. Vi glæder os. Det bliver spændende….

Jens Damkjær

1. marts 2013

Familieretsafdelingen har tilbagekaldt DanAdopts godkendelse
til at samarbejde med Enat Alem i Etiopien

Både Masho, lillebror Ruba og Amy blev formidlet til danske adoptanter gennem DanAdopts kontakt til den etiopiske organisation Enat Alem. Kontorchef i Familieretsafdelingen, Trine Hede, har for kort tid siden besøgt organisationen i Etiopien, og Ankestyrelsen har på den baggrund truffet beslutning om at opsige samarbejdet, bl.a. fordi børnene på børnehjemmet ikke fik tilstrækkelig mad og medicin.

Jeg tror, at vi alle bliver grebet af stærke følelser ved sådanne oplysninger. Der findes ikke tilgivelse for at ansvarlige voksne svigter børn, når de kunne have handlet anderledes – og det kunne Enat Alems leder, Ato Aderajew , naturligvis have gjort.    DanAdopt er i Politiken i dag ude at kritisere de Etiopiske myndigheder, og Merete Laurberg fra Københavns Universitet citeres for at udtalelser om, at systemet svigter. Jeg vil appellere til, at vi i A&S tager en lidt mere frugtbar position.

Etiopien er det 14. fattigste land på jorden. Verdensbanken angiver for 2011, at 77 etiopiske børn ud af 1000 dør inden de er fyldt 5 år, og gennemsnitalderen er kun knapt 60 år. Vi kan ikke forvente, at Etiopien kan præstere et perfekt statsapparat – i så fald ville landet nok ikke have brug for at bortadoptere børn til forældre i andre lande.

Det vi kan – og det vi skal – er at stille krav til danske politikere og de danske myndigheder om, at vi i Danmark skal sikre den mest etisk korrekte adoption i hele processen, dvs. vi skal samarbejde tæt med giverlandene. Ankestyrelsens besøg i Etiopien og den efterfølgende beslutning et udtryk for, at vi i Danmark bevæger os i den rigtige retning.

Børn, der i Etiopien eller andre lande, har mistet deres forældre, og som ikke kan blive adopteret af en familie i deres hjemland, skal have en mulighed for at blive en del af en familie i Danmark – dette perspektiv må hverken forskning eller formidling miste øje for.

Politiken 1. marts 2013

Jens Damkjær

23. februar 2013

Et spændende landsmøde venter lige om hjørnet – både lørdag og søndag

Jeg håber, at I alle i familieformen adoptivfamilie, ligesom hjemme i min familie, har fået ladet batterierne godt op i vinterferien.

Om kun godt to uger d. 9. 0g 10. marts mødes flere af os end nogensinde, til landsmøde i A&S. Landsmødet er en historisk begivenhed i foreningens 36 årige historie af den grund, at en minister også har prioriteret opbakning til adoption som familieform.

Vi glæder os rigtigt meget over, at Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup anser A&S for at være så lødig en organisation og samarbejdspartner, at ministeren vil og kan samarbejde med os på det øverste landspolitiske niveau.

Det er kun ad den fælles, åbne og demokratiske vej, at vi kan skabe de bedste vilkår får børn der mangler en familie at vokse op i.

Fællesskabet om at nyde glæder og udfordringer ved adoption som familieform, starter og lever dog ikke med et ministerbesøg – adoptivfællesskabet starter og lever i lokalforeningerne. Derfor er søndagens program, hvor vi sammen sætter fokus på livet i lokalforeningerne mindst lige så vigtigt som lørdagens adoptionspolitiske program.

Jeg glæder mig rigtigt meget til, at vi søndag den 10. marts skal tale med hinanden om, hvordan vi kan styrke fællesskaberne i lokalforeningerne til gavn for både børn, unge og voksne. 12. februar 2013 Situationen omkring formidlingen af børn fra Etiopien til andre lande har ændret sig meget kraftigt, især de sidste 3 – 4 år. De etiopiske myndigheder har øjensynligt skærpet deres tilgang til modtagerlande og adoptanter i fx Danmark. Dette har fx vist sig i ændrede retslige procedurer og skærpet opmærksomhed overfor adoptanters brug af agenter udenom de formidlende organisationer og etiopiske myndigheder.

Der er stadig børn i Etiopien, der har brug for en ny familie i fx Danmark. I en situation hvor Danmark mediemæssigt har markeret sig med manglende adoptionsfaglig støtte, og formidlingen af børn til Danmark er den laveste i mange år, 218 børn i 2011, vil det være væsentligt at bakke op om de officielle kanaler og styrke etik og støtte denne vej. Etiopien kan jo vælge at lade andre lande modtage flere og Danmark færre børn.

A&S arbejder for at styrke adoptionsprocessen fra et barn i et giverland kommer i en situation, hvor de biologiske forældre, den nære familie og indenlandsk adoption ikke kan tilbyde barnet den nødvendige voksenomsorg. Derfor har vi støttet regeringens bevilling af 5 mio. kr. til UNICEF til at komme tættere på formidlingen i Etiopien. Derfor kæmper vi for permanent PAS og oprettelsen af et videns- og formidlingscenter for adoption. Vi har i A&S brug for al den støtte og opbakning til at få dette til at lykkes vi kan få – både af hensyn til børnene, de kommende adoptanter og adoptivfamilierne. 8. februar 2013 Er du ikke tilmeldt landsmødet, så gør du nu!

Adoption – en familieform det er værd at kæmpe for. Det er temaet på landsmødet, og det var temaet da vi i HB mødtes med social- og integrationsministeren i onsdags d. 6. februar i ministeriet på Holmens Kanal 22.

Tilmeld dig her: Tilmeld dig her: http://adoption.dk/?p=2156

På mødet fik vi det klare indtryk, at der, som ministeren tidligere har lovet i medierne, fortsat er politisk vilje til at bevillige penge til en fortsat PAS-ordning. Der skal forhandles om dette senere på foråret, og vi håber, at også et parti som Venstre, vil være med til at sikre adoptivbørn og adoptivfamilier.

Er der venstrefolk blandt denne gruppes læsere, kommer her en opfordring til at give din folketingspolitiker et kærligt ”adoptionsklap”!

Vi har også haft et lille møde med Familieretsafdelingen vedr. adoption. Her er mange positive tiltag på vej, og der fortages et besøg i Etiopien først på foråret, hvor de etiopiske myndigheder naturligvis også er nysgerrige overfor, hvad der er sket i Danmark det sidste år.

Samtidigt har jeg erfaret, at der kan være adoptanter der benytter agenter til at søge oplysninger om deres børn udenom de formidlende organisationer og de officielle kanaler i Etiopien og Danmark. Dette kan være meget skadeligt for samarbejdet om formidling af børn, der har behov for en adoptivfamilie i Danmark, og må derfor frarådes.

Vinterferien står for døren i adoptivfamilier ligesom ferien er på trapperne i alle andre familieformer. Vi glæder os til at have tid til at være sammen.

Jens Damkjær

1. februar 2013

Adoptionsfaglig rådgivning – en verden til forskel

Sidste lørdag sad jeg sammen med de fleste af Adoption & Samfunds mange dygtige rådgivere.

Vi var samlet til den årlige rådgiverdag og vi fik fantastisk inspiration og viden af oplægsholder psykolog Ida Koch. Og vi fik en ting til – vi fik hel uvurderlig viden og inspiration fra hinanden.    På onsdag d. 6. Februar tager vi i A&S til et 30 min. møde med Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup. Her er den primære opgave at fortælle hvor vigtig adoptionsfaglig rådgivning er for adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier.

Det er måske endnu mere opgaven at få ministeren til at forstå, hvor vigtigt det er at skolelærere, pædagoger, psykologer, læger, sundhedsplejerske og særligt sagsbehandlere i kommunerne har adgang til adoptionsfaglig viden og rådgivning.

Det drejer sig om PAS og oprettelsen at et videns- og formidlingscenter for adoption. Det drejer sig om at understøtte adoption som familieform på lige fod med andre familieformer.

Jens Damkjær

Igennem længere tid har formand Jens Damkjær skrevet en ugentlig opdatering til vores facebookgruppe. Men da alle andre medlemmer (der ikke er med i vores facebookgruppe) og andre med interesse for vores forening også skal have mulighed for at følge med i, hvad der rører sig i foreningen, kan man fremover følge med i hvad der rører sig i foreningen under dette indlæg.  Du kan finde formandens indlæg fra den 1. februar 2013 og fremadrettet!


Lene Borg

Comments are closed.