Ugenyt fra formanden – 3. kvartal 2015

Fredag den 25. September 2015

Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann er inviteret til Adoption & Samfunds Landsmøde d. 14. nov. 2015

Vi har i A&S en tradition for at have god kontakt til landspolitikere og socialministre. Vi skaber primært resultater på adoptionsområdet gennem vores politiske arbejde fx det særlige børnetilskud til eneadoptanter og PAS.

Til Landsmødet 2013 deltog daværende socialminister Karen Hækkerup, hvorved ministeren og den daværende regering klart signalerede, at adoptionsområdet havde deres opmærksomhed.

Det var vi i A&S rigtigt glade for.

Senere vedtog et bredt flertal i Folketinget undtaget Enhedslisten nogle nye rammer for adoptionssystemet i DK som bl.a. betyder mere kvalitet og samarbejde i formidlingen samt en langt højere kvalitet i adoptions-rådgivningen til adopterede, adoptivfamilier og fagprofessionelle som lærere og pædagoger.

Det nye Folketing mangler at vedtage det gamle Folketings aftale. Venstre var blandt de partier der bakkede op, og vi ser frem til at også den nye Social- og Indenrigsminister vil bakke op om adoptionsidéen.

Vi har derfor inviteret Karen Ellemann til at holde åbningstalen på Landsmødet og har bl.a. skrevet flg.:

“Vi glæder os i Adoption & Samfund over, at Venstre bakkede om det brede forlig om nye rammer for adoptionssystemet i Danmark, og vi ser frem til, at ministeren og det nye Folketing får vedtaget lovforslaget, således at loven kan komme adoptivbørn, unge adopterede, adoptivfamilier og børn, der venter på en ny mor og far, til gode snarest muligt”.

Nu venter vi blot på svar fra ministeren.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand


Fredag den 18. September 2015

Samvær i en landegruppe kan understøtte adoptivbørns identitetsfortælling

Vi har i Adoption & Samfund registreret 26 landegrupper. Det er forskelligt hvor meget aktivitet, der er i de forskellige landegrupper, og hvad man laver sammen.

Mange adoptanter oplever, at det er et særligt fællesskab vi kan få med andre adoptivfamilier, fordi vi har den samme familieform, kærlighed til det land vore børn er født – og ganske enkelt fordi vi ikke skal ”starte forfra” i fortællingen om, hvordan og hvorfor vi har valgt at leve som adoptivfamilie.

Men i en tid hvor sociale medier er globale, hvor åbenhed i adoption synes at give mening og hvor et tættere respektfuldt kulturelt samarbejde mellem giverlandene og Danmark er fremtiden, da kan landegrupperne også blive særligt vigtige for kulturmødet og for vore børns identitetsdannelse.

Som internationalt adopteret skal en sund og attraktiv identitetsfortælling om sig selv rumme og forbinde to lande. Lykkes dette ikke ved vi, at det kan give psykiske udfordringer for unge og voksne adopterede.

Derfor er det vigtigt, at internationalt adopterede kender til kulturen og møder mennesker fra de lande, hvor børnene er født, således at børnene oplever, at der er plads til træk fra begge kulturer fx hår, tøjstil, musik og sproglige udtryk – og at kulturerne kan mødes og berige hinanden.

I Etiopienforeningen er vi begyndt at invitere etiopiere til vore træf. I år havde vi også lavet ”festivalarmbånd” som blev en kæmpe succes. Mange af os går stadig med dem. Armbåndet er blevet et vigtigt symbol i både børnenes og voksnes identitetsforståelse.

Hvis du endnu ikke er medlem af en landegruppe og har lyst til at blive det, kan du finde kontaktoplysninger på Adoption & Samfunds hjemmeside.

Se landegrupperne her!

Alle adopterede, kommende adoptanter og kommende adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 11. September 2015

Hvordan kommer vi videre med åbenhed i international adoption?

rDen 14. og 15. november 2015 har vi landsmøde og landsgeneralforsamling i Adoption & Samfund.

I år sætter vi fokus på åbenhed i adoption. Vi søger viden og vil nærme os spørgsmålet om hvordan åbenhed i adoption bedst muligt understøtter et adoptivbarns tarv med en nysgerrig og undersøgende tilgang.

Sidste weekend havde vi efterårets første hovedbestyrelsesmøde. Her besluttede vi at afsætte midler til at få oplægsholdere og debattører fra et eller flere af giverlandene til at være med til landsmødet.

I A&S tror vi på, at en stærke mellemfolkelig og respektfuld tilgang til det internationale adoptionsområde er vejen for at sikre, at de børn der har brug for at få nye forældre gennem international adoption får denne hjælp – men også for at sikre, at det kun er de børn, der reelt har brug for at blive internationalt adopterede, der bliver formidlet.

Vi ønsker på Landsmødet forskellige input – forskningsbaserede som andre. Derfor hilser vi forslag her på FB velkomne.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 28. August 2015

Vi har brug for et nyt mindset i forhold til international adoption!

Den svenske afrikakorrespondent, Jonas Lipås, skriver i sin artikel, Mardröm för de svenska familjerna, nævnt i sidste fredagsopdatering: ”Efter HIV-vågen som drabbade Kenya hårt finns över en miljon föräldralösa barn. Ett par hundra tusen finns på barnhem”.

Et par klik på verdensbankens hjemmeside fortæller, at 71 ud af 1000 fødte børn dør i Kenya – 48 som spædbørn. I Etiopien dør 64 ud 1000 fødte børn.

Tallene peger på at et stort antal børn mistrives og dør, fordi der ikke bliver taget hånd om disse børns tarv.

Samtidigt ved vi, at der er børn frigivet til international adoption, der ikke burde have været det. Vi ved, at der er mennesker som tjener penge på at handle med børn. Det er skrækkeligt at tænke på, og det bør der sættes en stopper for.

Men hvad nu hvis den nuværende typiske indsats mod handel med børn, hvor vi primært stopper for samararbejdet mellem Danmark og giverlande reelt betyder, at tusindevis af børn sidder tilbage på utilstrækkelige børnehjem og lider og dør?

Hvad nu hvis vores danske forståelse og italesættelse af retfærdighed i medierne med de bedste hensigter, i virkeligheden betyder at vi overser et uoverskueligt antal børn i nød, og at vi endda samtidigt afskærer os fra et reelt mellemfolkeligt kulturelt respektfuldt samarbejde – så har vi fejlet!

Vi har brug et paradigmeskifte hvor vi redefinerer adoption således, at vi samarbejder med en ny empatisk kulturfølsomhed inden vi kaster os over de sociale medier og fortæller om alt det alle de andre ikke lever op til.

Vi har brug for at samskabe på tværs af grænser.

Vi har brug for at skabe langt flere projekter i giverlandene så langt færre børn bliver forældreløse. Vi har brug for at omdefinere international adoption således, at adoption passer til giverlandenes kulturer fx det afrikanske begreb om ”extended family” hvor adoptivfamilien ses som en del af den samlede familie. Vi har brug for at skabe adoptioner der tager hensyn til kontakt på sociale medier og samtidigt sikrer tryg tilknytning.

Der er brug for et nyt og mere globalt mindset

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 21. august 2015

Hvad er det gode at gøre i ulykkelig situation for dansk par og svenske adoptanter i Kenya?

I Politiken for nogle dage siden og i svensk artikel ”Mardröm för de svenska familjenar” (link) kan vi læse, at der er opstået en ulykkelig situation i Kenya.

Politiken fortæller, at det danske par efter at have haft et kommende adoptivbarn hos sig i ca. 5 mdr., pludseligt bliver mødt med et krav fra de kenyanske myndigheder om at give barnet fra sig igen, fordi den biologiske mor til barnet nu er fundet. Kenyansk lov tilsiger, at adoptanter skal være i Kenya omkring 9 mdr. inden en adoption kan gennemføres.

I den svenske artikel ”Mardröm för de svenska familjenar” kan vi læse, at der tilsyneladende er opstået en politisk spændt situation omkring formidling af børn til international adoption i Kenya, og at både den danske familie, de svenske familier og ikke mindst børnene, kan være blevet gidsler i denne fejde.

Den svenske artikel nævner også, at der måske i virkeligheden er flere hundrede tusinde børn i Kenya på børnehjem, mens kun få hundrede børn rent faktisk får mulighed for internationale adoption.

Hvad skal vi tro? Hvordan varetager vi bedst muligt børns tarv? Hvad er det gode at gøre?

Det er en rigtig ulykkelig situation at være i for de kommende adoptanter i Kenya. Det kan de fleste vist sætte sig ind i. Men det er først og fremmest ulykkeligt for børnene – særligt hvis der eksisterer biologisk familie til børnene. Men så sandelig også hvis det er virkeligheden og udtryk for en generel problemstilling, at langt flere børn er på børnehjem og at nogle af disse børn reelt kunne have glæde af international adoption.

Der findes ingen hurtige og lette løsninger.

I A&S ser vi det således, at der kun er én vej frem, og det er at arbejde på et tættere respektfuldt og mellemfolkeligt samarbejde om børns trivsel og opvækst mellem giverlande og DK.

De bedste muligheder skal gives for at børn kan vokse trygt og godt op i deres biologiske familier – og såfremt dette ikke er muligt og international adoption er den bedste mulighed, bør alle børn der har dette behov også få en ny familie.

Vi håber det bedste for børnene, de danske og svenske adoptanter i Kenya.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Se artiklen fra Politiken her!


Fredag den 14. august 2015

Er internationalt adopterede mere udsatte for at blive syge end etniske danskere?

Sommerferien er slut, de mentale batterier er ladt op og det er tid til at tage fat på arbejdet med at fremme adoptionsideen i DK igen.

I går aftes sendte jeg et høringssvar til Social- og Indenrigsministeriet. Høringen angik forskellige opdateringer til forskrifter som følge af ændring af adoptionsloven (se høringssvaret her)

Her vil jeg blot fremhæve, at A&S oplever en positiv fokusering på åbne adoptioner og adoptivfamiliers ressourcer, men også et par områder hvor vi i A&S anbefaler øget fokus.

Som vi i A&S ser det, er det afgørende nødvendigt for at grader af åbenhed i adoptioner kan lykkes, at vi i DK aktivt styrker relationer og kulturelt gensidigt mellemfolkeligt samarbejde med giverlandene.

I A&S oplever vi det også afgørende, at unge og voksne kan få adgang til velkvalificerede adoptionsfaglige rådgivningstilbud. Fx har jeg i dag kommenteret et studie til Videnskab.dk. Studiet er publiceret i Danish Medical Journal og bærer titlen: ”Increased Health-care utilisation in international adoptees”.

Konklusionen i studiet er: ”International adoptees use medical services at a higher rate than non-adoptees. The increase is most pronounced in primary care but also present for some areas of secondary care, especially mental care”

Svaret på spørgsmålet I overskriften er: “Ja, international adopterede synes at have en lidt større risiko for at blive syge”. Men, – studiet understreger blot øvrig forskning. Et omsorgssvigt som at miste sine forældre ER voldsomt for krop og psyke!

Det er derfor A&S arbejder for at styrke adoptionsforskning og adoptionsfaglig hjælp til adopterede og adoptivfamilier.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand


Lene Borg

Comments are closed.