Uacceptable udtalelser fra Sydkoreas præsident – Adoption & Samfund har bedt ambassaden om en forklaring!

Sydkoreas præsident Moon Jae-in har på en pressekonference den 18. januar i år fremsat udtalelser om adoption, som har rystet adopterede og adoptivfamilier verden over.

Ifølge mediedækningen online sagde præsidenten, at adoptivforældre skulle have mulighed for at annullere en adoption inden for en vis tidsperiode og eventuelt kunne bytte barnet til et andet. 

Med god grund er adopterede og adoptivfamilier blevet både chokerede og oprørte over sådanne udtalelser fra statsoverhovedet i et land, der har gennemført tusindvis af adoptioner gennem mere end seks årtier, og som stadig gennemfører hundredvis af adoptioner – nationale og internationale. Også koreanske oppositionspolitikere og den koreanske offentlighed har prompte kritiseret præsident Moon, der ovenikøbet er tidligere menneskerettighedsadvokat, for med disse udtalelser at reducere adopterede til en vare, man bare kan returnere eller bytte.

Præsidentens pressetalsmænd har prøvet at dysse vreden ned ved at sige, at præsidenten er blevet misforstået og fejlopfattet, og at han i stedet mente, at plejefamilier skulle have lov ombestemme sig før en formel adoption. De mange oprørte adopterede og adoptivfamilier mener ikke, at denne forklaring er fyldestgørende, og der er igangsat en underskriftindsamling for at kræve et klart dementi og en utvetydig undskyldning.

Adoption & Samfund mener ligeledes, at udtalelserne – som de fremstår i mediedækningen online – er kritisable, men også uforståelige, og vi har henvendt os til den koreanske ambassade i Danmark for at få en officiel tilkendegivelse af, om de nævnte udtalelser faktisk er dækkende for den koreanske regerings syn på adoption. 

Vi afventer i øjeblikket ambassadens svar. Svaret vil blive bragt i fortsættelse af denne meddelelse.

Avisen “Korea Joong Ang Daily” har bragt denne artikel fra pressekonferencen den 18. januar med præsident Moon Jae-in.

Evt. spørgsmål kan rettes til:
Sanne Vindahl Nyvang,  
1. næstformand  
Adoption & Samfund  
e-mail: svn@adoption.dk 
tlf. 5388 2840


Lene Borg

Comments are closed.