Adoptioner fra Nigeria suspenderes

Socialminister Manu Sareen har i dag besluttet at suspendere adoptioner fra Nigeria med øjeblikkelig virkning.

På baggrund af en indstilling fra Ankestyrelsens Familieretsafdeling har socialminister Manu Sareen i dag besluttet, at adoptionsformidlingen af børn fra Nigeria suspenderes. Det er Ankestyrelsen, der fører tilsyn med området og følger udviklingen i de enkelte lande. Styrelsens vurdering af den seneste udvikling på adoptionsområdet i Nigeria gør, at det ikke længere vurderes at være forsvarligt at adoptere børn fra landet.  Konkret vurderes det, at udviklingen går den forkerte vej, når det gælder korruption, dokumentfalsk og nigerianske myndigheders kontrol med adoptionsprocessen. Det øger risikoen for urigtige oplysninger om børnene og dermed også risikoen for, at børnene reelt ikke er frigivet til adoption.

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at beskytte børnene og for at give familierne tryghed. Når Ankestyrelsen vurderer, at det er nødvendigt at suspendere adoptioner fra Nigeria, så må jeg som minister tage konsekvensen. Det er vigtigt, at vi løbende vurderer situationen i de lande, vi samarbejder med. Vi skal sikre, at adoptionerne sker på en etisk, juridisk og faglig forsvarlig måde”, siger socialminister Manu Sareen.

Ankestyrelsen har i længere tid haft et særligt fokus på at gennemgå de konkrete adoptionssager fra Nigeria. Ligesom Ankestyrelsen løbende har haft kontakt til andre aktører på området for at følge udviklingen i Nigeria. Ankestyrelsen har oplyst, at man i dag ikke har oplysninger, der giver grund til at betvivle lovligheden af de adoptioner, som allerede er gennemført til Danmark.

”Når vi nu er nødt til at lukke ned for nye adoptioner fra Nigeria, så viser det også, hvor svært adoptionsområdet er. Der findes ikke lette løsninger. Det helt afgørende for mig er, at vi hele tiden har børnene i centrum, når vi træffer beslutninger på adoptionsområdet,” siger Manu Sareen.

Suspensionen gælder ikke de sager, hvor nigerianske børn og danske forældre allerede er matchet. De berørte familier er orienteret direkte via brev fra Ankestyrelsen.

Fakta: AC Børnehjælp har siden 2008 haft tilladelse til at formidle børn fra Nigeria, og Ankestyrelsen har siden september 2013 haft et skærpet fokus på formidlingen fra landet.

Oplysninger om udviklingen i Nigeria fra andre landes centralmyndigheder samt fra det internationale videnscenter ISS (International Social Service) gør nu, at det fra Ankestyrelsens side ikke længere vurderes at være forsvarligt at formidle børn fra landet. Derfor er AC Børnehjælps formidling fra Nigeria suspenderet med henblik på en endelig tilbagekaldelse af tilladelsen.


Lene Borg

Comments are closed.