Pressemeddelelse – Racisme er hverdag for adopterede danskere!

PRESSEMEDDELELSE

Mandag den 31. oktober 2016

Racisme er hverdag for adopterede danskere

For de mange tusinde danskere, som er kommet her til landet som adopterede fra andre lande, er racisme og fordomme desværre en del af livet.

Det problem sætter foreningen Adoption & Samfund fokus på i det nyeste nummer af magasinet Adoption & Samfund, hvor en række udenlandske adopterede fortæller, hvordan det er at leve med mørk hud i Danmark. De fortæller om at vokse op med øgenavne som ”risgnasker”, ”negerdukke” eller ”skævøje”.

Mere end 20.000 adopterede er siden 1970 kommet til Danmark fra andre lande, og for mange af dem medfører deres mørke hud eller anden måde at se anderledes ud på, ikke kun anledning til ubehagelige øgenavne. Racismen og diskrimination giver en oplevelse af ikke at høre til her i landet. Flere adopterede fortæller, at ingen hvide danskere griber ind, når de bliver chikaneret i offentlige transportmidler. Andre oplever diskrimination som en del af hverdagen, hvor de konstant mindes om, at de ser anderledes ud:

”Jeg kunne ikke få rollen som Sandy i Grease,” som Sri Lankansk-fødte Kira Pumali Pedersen siger.

De udenlandsk adopterede kan desuden, både som børn og voksne, opleve den mere spidsfindige form for racisme, der findes i nogle danskeres fasttømrede holdninger om mennesker med forskellige hudfarver er. De adopterede føler sig som danskere, men bliver konstant mindet om, at de ser anderledes ud.

Karoline Sofie Lee, som er født i Korea, fortæller om dengang, hun droppede sin drøm om at blive skuespiller:

”Jeg ønskede ikke kun at blive tilbudt roller som au pair-pigen.”

Racismen kan også give ubehagelige praktiske udfordringer. Indiskfødte Sebastian Vihang Steenberg oplever, at han kun bliver lukket ind på klubber, hvis han er sammen med hvide danske venner. Han har også oplevet at blive tilbageholdt i en lufthavn, fordi han havde en mørk hudfarve.

Ved at sætte fokus på diskrimination og racisme håber Adoption & Samfund at åbne danskernes øjne for den diskrimination og racisme, der desværre synes at være en fast del af manges hverdag. Målet er at være med til at skabe et samfund, hvor tilværelsen ikke afgøres af hudfarven. Foreningen Adoption & Samfund arbejder for, at alle adopterede og deres familier skal få de bedst mulige vilkår for deres liv her i landet. Derfor ser Adoption & Samfund det som sin opgave at belyse og formidle viden om de problemer, adopterede og deres familier oplever – herunder også racisme.

Uddrag af det seneste nummer af magasinet, der netop er udkommet, kan ses HER!

Såfremt der ønskes yderligere oplysninger kan Adoption & Samfunds formandskab kontaktes.

Med venlig hilsen

Jens Damkjær
Formand
E-mail: jens.damkjaer@adoption.dk
Tlf. 4083 4193

Michael Paaske
Næstformand
E-mail: michael.paaske@adoption.dk
Tlf. 2948 5306

Claus Bo Hansen
Næstformand
E-mail: claus.bo.hansen@adoption.dk
Tlf. 4034 2754

Pressemeddelelsen kan hentes som PDF HER.


Lene Borg

Comments are closed.