Ugenyt fra formanden for 1. kvartal 2016

Fredag den 18. marts 2016

Program for Adoptionsdialogens Dag med temaet “Åbne adoptioner –  erfaring og fremtid”

Hvornår: 18. maj 2016 kl. 15.00 – 17.30
Hvor: Festsalen på Nationalmuseet, Prinsens Palæ, Hovedindgangen, Ny Vestergade 10, 1471 København K.
Sæt X i din kalender…

Diego Bønke vil fortælle om sin oplevelse med kontakt til biologisk familie.

Mogens Christoffersen, SFI, vil fortælle om ny adoptionsforskning.

Monica Lorenzo Pugholm om betydningen af kulturforståelse.

Flemming Bøchmann Andersen, konsulent og adoptivfar & Niels Barkholt, næstformand  Dansk Socialrådgiverforening vil fortælle om tvangsbortadoptioner.

Debatpanel hvor flg. folketingspolitikere og andre vil gå i adoptionsdialog med hinanden og salen:

Trine Torp,  folketingsmedlem for SF, Socialordfører mm
Trine Bramsen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet, menneskerettighedsordfører  mm
Susanne Eilersen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, kommunalordfører

Vel mødt! Vi glæder os til at se jer

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god påske

Jens Damkjær, formand

 

Frefag den 11. marts 2016

Med hvilken ret suspenderer socialminister Karen Ellemann adoptioner af børn fra Etiopien?

Tirsdag d. 8. marts 2016 bekendtgjorde Social- og Indenrigsminister, Karen Ellemann, at adoptioner fra Etiopien er suspenderet pga. manglende tillid til at reformer i Etiopien ikke går hurtigt nok. Det forlyder således i pressemeddelelsen:

”Vi kan ikke sidde tilbage med usikkerheden om, hvorvidt andet end hensynet til børnenes bedste styrer adoptionsforløbene”.

Alle folketingets partier undtaget Enhedslisten vedtog i efteråret 2014 nogle nye rammer for adoptionssystemet i Danmark – rammer der skulle hjælpe udsatte børn der har brug for nye forældre, og sikre at adoptionsformidling foregår med høj etisk og juridisk standard – netop for at hensynet til børnenes bedste skal styre.

I Etiopien dør 65 ud af 1000 børn fra de er født og inden de er 5 år. 10 millioner etiopiere er pt. kastet ud i en tørke- og sultkatastrofe. – Det er virkeligheden!v

Adoption skal ikke redde alle børn, men adoption er og skal være en humanitær indsats for at varetage udsatte børns tarv, hvor der ikke er andre muligheder.

Karen Ellemanns beslutning synes desværre at sætte danske krav højere end indsatsen for et tæt mellemfolkeligt og kulturelt respektfuldt samarbejde om at tage et globalt ansvar for udsatte børn – en indsats som den nye adoptionslov netop skulle give bedre mulighed for, og som Etiopien er i gang med.

Virkeligheden i Etiopien er, at ministerens beslutning vil koste børneliv, mistrivsel på utilstrækkelige børnehjem, øge risiko for handel med børn og mindreårige piger i prostitution. Det er trist med en sådan dansk udmelding. Lad os håbe, at andre lande vil tage over.

Et andet forhold er, at socialminister Karen Ellemann synes at have truffet en egenhændig beslutning som ikke følger retsgrundlaget i Ankestyrelsen.

Vi har i DK haft meget fokus på om oprindelseslandene følger love og regler som de skal. Hvis det viser sig, at ministeren her ikke har fulgt retsgrundlaget som ministeren skal, hvad skal samarbejdslandene så mene og tro? De regner jo med at DK vil tage vare på de børn, der er indgået aftale om.

A&S vil følge op på Social og Indenrigsministerens suspension af adoptioner fra Etiopien.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

jJens Damkjær, formand

Formandens indlæg fredag den den 11. marts 2016 affødte en del kommentarer og spørgsmål  på vores Facebookgruppe, så derfor har formanden skrevet nedenstående kommentar:

Tak for indlæg.

Vi har i A&S afholdt hovedbestyrelsesmøde i går, lørdag d. 12. marts 2016, og haft en række spændende emner på dagsordenen bl.a. muligheden for at få produceret film om adoption, der kan klæde pædagoger, lærere og sundhedsplejersker bedre på i deres daglige arbejde.

Vi har på mødet også forberedt Adoptionsdialogens Dag d. 18. maj med temaet: ”Åbne adoptioner – erfaringer og fremtid”, og vi har fastsat tema for A&S` landsmøde d. 5. og 6. november med temaet: ”Adoption og kulturmøde”.

Vi har også drøftet den aktuelle situation vedr. ministerens suspension af adoptioner fra Etiopien og været inspireret af indlæg fra både medlemmer og ikke-medlemmer, her på A&S` Facebookgruppe. Det er nok ikke muligt at afklare alle spørgsmål, men flg. kan måske præcisere A&S` forståelse og tilgang.

A&S ser adoption som en humanitær indsats i den forståelse, at adoption kun er relevant for udsatte børn, der er i den særlige situation, at adoption er den indsats der bedst varetager deres liv, trivsel og opvækst som det fx er beskrevet SFI-rapporten ”Adoption som indsats”.

For A&S er det altid barnets tarv der skal går forrest og hvor det primære hensyn skal ligge. Adoption skal altid være til ”barnets bedste” som beskrevet i den danske adoptionslov og i Haagerkonventionen vedr. international adoption, hvor der står i Artikel 4 stk. b) at det skal være fastslået at: ”international adoption er til barnets bedste efter behørigt at have undersøgt mulighederne for barnets anbringelse i oprindelsesstaten”.

A&S ser det som en helt central vigtig opgave at bidrage til at sikre, at adoption både i Danmark og vedr. internationale adoptioner gennemføres med høj juridisk og etisk standard. Dette gælder hele adoptionsprocessen både i oprindelseslandene og i Danmark. Derfor er et tæt mellemstatsligt samarbejde helt afgørende i forhold til kvalitetssikring.

Forudsætningen for at undgå handel med børn og samtidigt sikre at børn får den hjælp de har ret til efter FNs børnekonvention, fx en ny familie, er, at der eksisterer et solidt retsgrundlag og at det overholdes. Det ser A&S som sin opgave at have fokus på og gøre noget ved for at sikre tryghed for alle.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en fortsat god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 4. marts 2016

Adoption & Samfunds Landsmøde 2016 – hvilket tema skal vi have?

Lørdag d. 5. og søndag d. 6. november 2016 holder vi landsmøde og generalforsamling i A&S.

Sæt allerede nu X i kalenderen.

Et godt landsmøde bliver skabt af god planlægning. På lørdag d. 12. marts har vi hovedbestyrelsesmøde, hvor vi bl.a. skal drøfte temaet på landsmødet.

Har du en god ide – så skriv den her og vi vel tage den med i vores drøftelser.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 26. februar 2016

Hvordan skal vi forstå de nye regler i L7 om godkendelsesrammer for adoption?

En godkendelse til adoption gælder nu børn fra 0 – 48 mdr. og ikke længere 0 – 36 mdr. Der er også indført helt nye forståelser af hvad en ”almen godkendelse” er, i og med at der er foretaget en revision af diagnoselisten.

I de nye rammer er der ikke længere fokus på en eventuel diagnose fx præmatur/for tidligt født. Nu er det en vurdering af ”det konkrete barns udviklingspotentiale” som afgør, om en godkendelse skal ligge udenfor eller indenfor den almene godkendelse.

Vi er i Adoption & Samfund bekymrede for udmøntningen af de nye godkendelsesrammer.

Hvordan sikrer vi tilstrækkelig viden om et barns udviklingspotentiale? Hvordan træffes der afgørelser om fx hittebørn? Hvordan klædes kommende adoptanter tilstrækkeligt på til at håndtere en forældreopgave, der kan gå lige fra et præmaturt lille barn, til en næsten fireårig der har levet det meste af sit liv på et børnehjem?

D. 15. marts 2016 har vi i A&S møde med Statsforvaltningen. Her vil vi prøve at få svar på ovenstående, og i det hele taget blive klogere på udmøntningen af de nye godkendelsesrammer for adoption.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

 

Fredag den 12. februar 2016

Rådgivning til voksne adopterede

Adoption & Samfund har i mange år arbejdet for at adoptivfamilier, adopterede børn, unge og voksne skulle have mulighed for at modtage adoptionsfaglig rådgivning.

Derfor har A&S i mange år haft sin egen rådgivning bestående af forskellige frivillige rådgivere og ”Adoptionslinjen”, et telefonisk rådgivningstilbud til dig, der er adopteret, eller dig, der gerne vil tale med en adopteret – Læs mere her!

Vi har i A&S arbejdet for at få PAS-rådgivning til voksne adopterede på Finansloven. Vi er derfor meget glade for, at dette er lykkedes.

Pr. 1. januar 2016 er det blevet muligt at modtage rådgivning fra en af Ankestyrelsens PAS-rådgivere (Post Adoption Service) hvis man er fyldt 18 år og er adopteret.

Se mere på http://ast.dk/…/radgiv…/pas-radgivning-til-voksne-adopterede

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god vinterferie.

PS! Jeg er på skiferie med min familie, så næste fredagsopdatering vil være fredag d. 26. februar 2016.

Jens Damkjær, formand


Fredag den 5. februar 2016

Mød Monica Lorenzo Pugholm til Adoptionsdialogens Dag den 18. maj 2016

“– Nej, hvor er hun bare sød! Så yndig … Er hun din egen?
– Ja, hun er min, svarer jeg stolt.
– Jeg troede, hun måske var adopteret? fortsætter damen.
– Det er hun skam også, svarer jeg.
– Hun er min egen og adopteret. Damen bliver forlegen og smiler skævt…”

Mon ikke mange adoptanter genkende denne situation?

Monica Lorenzo Pugholm er antropolog, udviklingskonsulent, foredragsholder og forfatter til bogen ”Barnløshed, adoption og et kulørt familieliv” hvorfra ovenstående stammer.

Vi er godt i gang med programmet til Adoptionsdialogens Dag, hvor du bl.a. kan møde Monica og blive inspireret af hendes oplæg og deltagelse i debatpanelet.

Du kan få et kendskab til Monicas refleksioner over adoption inden d. 18. maj i linket  her. Her kan du også læse Adoption & Samfunds anmeldelse af hendes bog.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 29. januar 2016

Sæt kryds d. 18. maj 2016 v/ Adoptionsdialogens Dag

I Adoption & Samfund har vi efterhånden tradition for at afholde Adoptionsdialogens Dag med forårets komme.

Temaet er i år: ”Åbne adoptioner – erfaringer og fremtid”, og datoen er fastsat til onsdag d. 18. maj kl. 15 – 17 i Nationalmuseets lokaler i København.

Adoption & Samfund arbejder grundlæggende for adoptionsidéen dvs. for den tanke, at de børn der ulykkeligvis mister sine forældre, og ikke har øvrig familie til at tage sig af dem, da er adoption en god måde at understøtte barnets tarv på.

Adoptionsdialogens Dag er ikke en dag, hvor vi skal diskutere for og imod adoption. Det må vi gøre andre steder.

Adoptionsdialogens Dag er derimod en ramme for dialog om, hvordan vi bedst muligt understøtter adoption som en god løsning for udsatte børn ud fra erfaringer og forskning.

Adoptionsdialogens Dag er også en ramme, hvor vi kigger kritisk på eksisterende praksisser, politiske rammer, samarbejdsrelationer og samfundsmæssige holdninger.

Adoptionsdialogens Dag er en stund, hvor vi gerne hører mange stemmer, derfor inviteres forskere, interessenter, forvaltningsfolk, politikere og andre med interesse i adoptionsforhold.

Sæt kryds ved Adoptionsdialogens Dag onsdag d. 18. maj!

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 22. januar 2015

Hvor meget ved embedsmænd fra de etiopiske adoptionsmyndigheder egentlig om Danmark?

I sidste uge besøgte to embedsmænd fra de etiopiske adoptionsmyndigheder Danmark. Deres besøg har været bemærket og omtalt i flere medier, da der var tale om højtstående embedsmænd.

Besøget var arrangeret gennem DIA (Danish International Adoption) og indebar bl.a. samtaler i Ankestyrelsen og spisning sidste fredag aften sammen med adoptivfamilier arrangeret af landegruppen, Etiopienforeningen, hvor jeg tilfældigvis også er formand.

De besøgende var børnesagkyndig og psykologuddannet Hiruy Feleke og ministeriets juridiske chef, Dereje Habtemichael. Formålet var at følge op på de ulykkelige sager mange af os kender fra pressen nemlig vedr. pigerne Amy og Masho, og at møde familier der har adopteret fra Etiopien.

Etiopienforeningen er en erklæret upolitisk landegruppe med et formål om at familier med børn fra Etiopien skal kunne mødes. Der er her tradition for, at familier med jævne mellemrum mødes med repræsentanter, der arbejder med adoption fx fra børnehjemmene i Etiopien, særligt for at styrke bånd mellem landene og børnenes forståelse af deres kulturelle start på tilværelsen.

Det er dog ikke så tit at højtstående embedsmænd som Hiruy Feleke og Dereje Habtemichael kommer til Danmark, og det var en stor oplevelse at dele fortællinger, viden og forståelser med dem.

Det var også lidt skræmmende at tale med Hiruy og Dereje. De virkede næsten som om de oplevede, at adoptionsforløb som Amys og Machos er repræsentative for adoptioner til DK.
De kendte fx intet til Etiopienforeningen og det engagement landegruppen lægger i kulturmødet og etiopiske traditioner som er essentielle for børnenes sunde identitetsfortællinger. Det blev de begge heldigvis meget optaget af – og udtrykte et ønske om, at alle adoptivfamilier var medlemmer – ligesom de var positive overfor åbne adoptioner.

Mødet var intenst nærværende. Tiden var kort, og vi havde så meget, vi gerne ville dele.

Mødet gav også et meget klart billede af, hvor vigtigt det i fremtiden er at etablere et tættere mellemfolkeligt respektfuldt samarbejde om børns liv og opvækst. Både for at undgå ulykkelige sager som Amys og Machos, men også for at give børn, for hvem den rigtige løsning er adoption, de bedste livsvilkår.

Og – ingen ved hvor mange børn der fx er på utilstrækkelige børnehjem i Etiopien. Det mangler vi tal for. Det mangler vi blik for!

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 15. januar 2016

Hvorfor kan en tvangsadoption ikke have grader af åbenhed?

Forleden aften sendte DR en dokumentarudsendelse om tvangsadoptioner i Danmark med titlen ”Aldrig mere mor”.

Det er nok de færreste, der er i tvivl om, at vi har at gøre med rigtigt vanskelige beslutninger. Det er nok også de færreste, der er i tvivl om, at der desværre findes forældre som ikke har de nødvendige kompetencer til at give et barn den omsorg og støtte, et barn har brug for.

Derfor må samfundet tage ansvar og skride ind.

Men….

Med den nuværende viden bl.a. fra SFI-rapporten ”Adoption som indsats”, er det svært at forstå hvorfor en tvangsadoption skal være et ”enten – eller”.

Hvorfor må et tvangsadopteret barn ikke kende til eller møde sine biologiske forældre før barnet fylde 18 år? Er det at varetage et barns tarv?

I A&S går vi ind for grader af åbne adoptioner under hensyntagen til barnets tarv og sunde tilknytning til adoptivforældrene. Det hjælper mange adoptivbørns identitetsfortælling og trivsel at komme overens med deres biologiske ophav.

I maj måned holder A&S Adoptionsdialogens Dag med temaet: Åbne adoptioner – erfaringer og fremtid

Lad os sammen blive klogere på dette – og knapt så firkantede – til gavn for de børn en adoption skal hjælpe.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 8. januar 2016

Skal adopterede børn og unge finde deres biologiske forældre på Facebook?

Tirsdag d. 5. januar 2016 deltog jeg i P1 Debat om åbne adoptioner sammen med andre med interesse for adoptionsområdet, herunder politikerne Pernille Skipper (Enhedslisten) og Pernille Rosenkrantz Theil (Socialdemokraterne).

Debatten var kommet i stand på baggrund af en forsideartikel i Jyllandsposten mellem jul og nytår, med fokus på Adoption & Samfunds mærkesag om, at adoptioner bør være åbne under hensyntagen til barnets tarv.

Journalisten på JP, Jesper Haue Hansen, har skrevet et par fine og nuancerede artikler og debatten hvor også lyttere deltog, oplevede jeg som rigtig fin med plads til forskellighed og nysgerrighed – præcis det der er behov for i så komplekse spørgsmål som åbne adoptioner.

I A&S ønsker vi i udgangspunktet at adoptioner skal have grader af åbenhed fordi forskning (fx SFI ”Adoption som indsats”) og vores erfaringer i A&S (se sidste nummer af adoptionsmagasinet) peger på, at passende åbenhed fremmer mange adopteres identitetsforståelse og trivsel.

Åbne adoptioner vil være med til at sænke risikoen for handel med børn i og med, at biologisk familie og slægt vil være kendt af adoptivforældrene og omvendt – når muligt.

Åbne adoptioner vil også være naturlige i en globaliseret tid med sociale medier. Jeg fik fx kendskab til en familie forleden hvor adopterede børn fandt deres biologiske forældre på Facebook – ikke nødvendigvis en særlig nem start for børn, biologiske- eller adoptivforældre på kontakt.

Men – ikke alle adopterede ønsker kontakt til biologisk familie. Manglende rammer for åbenhed kan gøre børn og forældre usikre. Hvordan undgår vi pengeafpresning. Spørgsmålene er mange…

I morgen har vi HB-møde og skal diskutere videre om hvordan vi skaber de bedste rammer for åbne adoptioner for både danske og internationalt adopterede.

Du er meget velkommen til at give input her – i en fortsat nysgerrig og åben dialog.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand


Lene Borg

Comments are closed.