Ugenyt fra formanden 2. kvartal 2015

Fredag den 26. juni 2015

Ferie, Ferie, Ferie – og en redaktør til vores nye adoptionsmagasin

Ferie, ferie, ferie – Sådan har skolebørn og unge i dag sunget landet over, mens eleverne forventningsfuldt glædede sig til den forstående sommerferie, og her er det komplet ligegyldigt om eleverne er etnisk danske, tosprogede, har forældre der stemmer på det ene eller det andet parti, har biologiske forældre eller er adopterede – Børn glæder sig bare til ferie..

Og sådan er det vel også med os voksne. Vi glæder os også til at holde ferie med vores familie. Når vi spiser is, eller nyder at sidde stille sammen med ungerne i haven, skænker vi det heller ikke en tanke, at vi lever i familieformen adoptivfamilie – vi er bare lykkelige for at være i en familie…..Og det er sådan det skal være.

Her på falderebet inden sommerferien kan jeg røbe, at vi har lavet en aftale med journalist Anna Bridgwater, der skal være Adoption & Samfunds nye ansvarshavende redaktør på vores lige så nye afløser for det ellers så velkendte ”bladet”, nemlig et adoptionsmagasin.

Der har været utroligt mange meget velkvalificerede ansøgninger, og jeg vil her på ansættelsesudvalgets vegne sige rigtig mange tak for interessen. Det har været meget overvældende.

Anna Bridgwater har erfaring fra en lignende redaktøropgave, hvor hun de sidste fem år har været ansat 15 timer om ugen som redaktør af Dansk Forfatterforenings medlemsblad, Forfatteren. Her har Anne arbejdet tæt sammen med en frivillig redaktørgruppe ligesom Anne også kommer til at arbejde sammen med Adoption & Samfunds frivillige redaktørgruppe, der fortsætter i redaktionen – nu blot med Anne Bridgwater som ansvarshavende redaktør.

Anna Bridgwater har mange års erfaring med magasinproduktion – og er fuld af spændende ideer – så vi glæder os rigtigt meget til at det første nummer kommer på gaden til efteråret.

Men nu banker sommerferien på døren – og det gør den også for min dejlige familie og mig – jeg vil nyde at tumle med mine unger i sommeren, slappe af og glæde mig til at skrive min første fredagsopdatering efter ferien fredag d. 7. august.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en rigtig god sommerferie

Jens Damkjær, formand

Fredag den 19. juni 2015

Adoptionsidéen er hverken blå eller rød!

Så blev det dagen derpå efter et meget tæt demokratisk valg, og et flertal af danskerne har peget på politikere, der tilhører den såkaldte ”blå blok”.

Tak for ”likes” og meningstilkendegivelser på mit Facebookindlæg i aftes, hvor jeg ønskede blå blok til lykke med valget.

De færreste, der kender mig, er i tvivl om, at jeg i mange år personligt har stemt på det Radikale Venstre. Og valget gik bestem ikke min vej. Jeg har en social-liberal sjæl og grundholdning. Det har jeg aldrig lagt skjul på.

Men…. jeg har også en dyb respekt for vores demokrati, der er et af de bedst fungerende i verden, og jeg har en dyb respekt for, at vi har en respektfuld tone med hinanden – hvad enten vi er røde, blå, grønne eller noget helt fjerde. Derfor er det helt naturligt at ønske til lykke med et valg.

Som medlemmer af Adoption & Samfund må vi i dette regi løfte os op over vore personlige politiske standpunkter for at varetage alle de børns tarv, der har brug for nye forældre.

Adoption & Samfund har en lang tradition for at arbejde politisk for adoptionsidéen, hvor vi jævnligt holder møder med folketingspolitikere og ministre og inviterer dem til vore landsmøder og høringer. Det er på denne måde, at vi har fået skabt en af de bedste aftaler om et adoptionssystem i verden.

Ønsker vi i Adoption & Samfund mere respekt for forskellighed, og det er jeg enig i, vi har behov for i Danmark, så skal vi også være de første til at gå forrest og vise vejen både i tone og handling. Og det gør vi ved at tale og skrive imødekommende og løsningsorienteret med alle, der vil bakke op om adoptionsidéen – uanset partifarve.

Og – bakke op om de nye rammer for et adoptionssystem, det ville alle partier i det gamle Folketing, undtaget Enhedslisten.

Opgaven er nu at sikre, at det nye Folketing så bredt som muligt, vedtager ”de nye rammer for et adoptionssystem i Danmark” som reglerne vedr. tiltrædelse af et nyt Folketing tilsiger. Herfra har vi en unik platform i A&S til at samarbejde bredt om adoptionsidéen, – og kæmpe for respekt for forskellighed.

Adoptionsidéen er hverken blå eller rød!

Alle adopterede, kommende adoptanter og adopterede ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 13. juni 2015

Ankestyrelsen udbyder samtalegrupper for adopterede børn og unge – nu i hele DK

De fleste adopterede børn og unge udvikler og klarer sig godt. Men det er også naturligt, når man som barn har mistet sine biologiske forældre, at mange børn og unge samtidigt går rundt og tumler med spørgsmål, tanker og følelser som knytter sig til det at være adopteret.

Derfor tilbyder Ankestyrelsen gruppesamtaler for børn og unge, og det er nu muligt at oprette grupper i l hele landet og ikke blot København.

At deltage i gruppesamtaler for adopterede børn/unge kan bidrage med noget helt særligt, da børnene/de unge her får mulighed for at spejle sig i jævnaldrende og udveksle tanker, følelser, erfaringer og oplevelser med andre, som har en start på livet, der minder om ens egen.

Har du et barn eller en teenager, der er interesseret i at være med i en sådan gruppe, så kontakt Ankestyrelsen via dette her link. Dette er en unik mulighed for vores børn til at tale med andre adopterede i et trygt miljø – hvis de har lyst.

I morgen har vi det sidste hovedbestyrelsesmøde inden sommerferien. Her skal vi bl.a. lægge de første rammer for Adoption & Samfunds landsmøde og generalforsamling der i år foregår på Hotel Hedegaarden i Vejle lørdag d. 14. og søndag d. 15. november 2015.

Hvad skal temaet være? Vi tænker, at tiden er moden til at dykke dybere ned i hvordan begrebet ”åbne adoptioner” kan forstås. Centrale spørgsmål er fx: ”Hvornår fremmer åbne adoptioner trivslen for adopterede”? ”Kan åbne adoptioner hindre sund tilknytning til adoptivforældrene”? ”Hvordan praktiserer vi åbne adoptioner”? ”I hvor høj grad er det individuelt for adopterede, om åbne adoptioner fremmer eller svækker trivsel”? – Og ”Hvordan håndterer vi i det hele taget forskellighed”?

I skrivende stund skinner junisolen herligt, og jeg glæder mig til at komme ud i solskinnet med min adoptivfamilie – ligesom fædre i alle andre familieformer kan lide sol og sommer med deres familier.

 

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand


Fredag den 29. maj 2015

Adoptionsdialog – en frugt af godt politisk håndværk

Til lykke! Sådan lød ordene fra Ole Steen Nielsen (chef for Nationalt Videncenter for Inklusion og Eksklusion), fra Niels Morre (formand for kommunalt ansatte psykologer) og fra Kristian Bennedsen (Næstformand i SIND).

Lykønskningerne angik de nye rammer for adoptionssystemet i DK.

Det var med en dyb taknemmelighed at jeg i går, torsdag d. 28. maj i et af Nationalmuseets smukke lokaler, sagde tak til de ca. 70 deltagere for fremmøde og bidrag til Adoptionsdialogens Dag 2015.

Endelig, endelig kunne det lykkes os at mødes i mangfoldighed, og være nysgerrigt åbne i forhold til den dybe kompleksitet adoptionsformidling nødvendigvis indebærer.

Til Adoptionsdialogens Dag var mødt en mangfoldighed af mennesker frem, der repræsenterede forskellige interesser i og myndighedsroller på adoptionsområdet. Jeg nævner i flæng: Tænketanken Adoption, Ankestyrelsen, Adoption i Fokus, Etiopienforeningen, Statsforvaltningen, Koreaklubben, DIA (Danish International Adoption), SIF (Statens Institut for Folkesundhed), GEA (Gruppen af Eneadoptanter), Ankenævnet, SFI (Det nationale forskningscenter for Velfærd) – og mange flere.

Robert Jonasen, direktør i DIA og Mogens N. Christoffersen holdt åbningsoplæggene og fik sat en ny og langt mere realistisk dagsorden for samarbejdet om international adoption end vi har haft længe. Fx forskning der peger på, at åbne adoptioner gavner adoptivbørns trivsel, men at åbenheden ikke må forhindre tryg tilknytning til adoptanterne. Og DIA gør en indsats for, at de biologiske forældre får mere tilgængelig viden om, hvordan det går deres bortadopterede børn.

Lene Myong, Aarhus Universitet, tog ordet fra salen og bidrog med et perspektiv, der vakte til eftertanke. Vi lægger alt for tunge byrder på de adopteredes skuldre. Psykolog May Britt Skjold tog ordet og fortalte, at det, unge og voksne adopterede fortæller om i terapi – det er deres adoptivforældre. Lene Conrad fra Ankestyrelsen tog også ordet og kunne fortælle, at den politiske aftales indhold vedr. et forsøgsprojekt ang. støtte til de voksne adopterede vil have fokus i 2016 og 2017.

Adoptionsdialogens dag 2015 var for mig en dag, hvor jeg tog hjem og så på mig selv, min kone, mine biologiske børn og mine adoptivbørn med nye forfriskende øjne. Min familie fik nyt liv. Fantastisk livgivende.

Adoptionsdialogens Dag er blevet mulig på baggrund af godt politisk håndværk i et forlig, hvor næsten alle Folketingets partier var med.

Det er værd at huske i en valgkamp!

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Se mere her: http://adoption.dk/adoptionsdialogens-dag-den-28-maj-2015

Næste fredagsopdatering 12. juni 2015

Fredag den 22. maj 2015

Adoptionsdialogens Dag d. 28. maj 2015 på Nationalmuseet

Så nærmer vi os. Vi glæder os. Det bliver spændende at være sammen på Adoptionsdialogen Dag fra kl. 15 – 17 i næste uge.

Godt 80 mennesker med interesse for adoptionsområdet har tilmeldt sig – både politikere, fagfolk og andre organisationer på børn og ungeområdet.

Vi skal ikke diskutere for eller imod adoption. A&S arbejder for adoptionsidéen.

Vi glæder os derimod til at diskutere, hvordan vi bedst muligt fylder rammerne ud i det nye adoptionssystem i Danmark, som måske er verdens bedste – når det virkeliggøres.

Vi glæder os til at holde politikerne op på, at rammerne skal føres ud i livet således, at børn, unge og voksne med adoptivbaggrund og adoptivfamilier får den adoptionsfaglige støtte, der er brug for.

Vi glæder os til at holde Danmark fast på, at adoption er en helt naturlig del af samfundet.

Og vi glæder os til at være i dialog om, hvordan vi altid kan sikre os, at adoptioner gennemføres med høj juridisk og etisk kvalitet således, at alle børn i verden, der har brug for nye forældre efter Haagerkonventionen også får det – men også kun de børn, der reelt har brug for en ny familie.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god pinse

Jens Damkjær, formand


Søndag den 17. maj 2015

Retfærdighed, fællesskab og tryghed i adoptionsformidling

Min familie og jeg er så småt ved at pakke sammen efter nogle fantastiske dage med dejlige mennesker i landegruppen Etiopienforeningens bestyrelse.

I landegrupperne kan vi finde et fællesskab med oplevelser og dybe samtaler, som vi ikke kan få andre steder. Det gælder både børn, unge og voksne.

D. 8. august samles vi, der har dannet adoptivfamilier med børn fra Etiopien, til sommertræf. Vi bliver ca. to hundrede mennesker og vi har fællesskab og etiopisk kulturformidling som omdrejningspunkt.

Er du ikke med i en landegruppe, kan du gå ind på A&S` hjemmeside og finde en oversigt.

Efter vores HB-møde i A&S sidste weekend, har vi sendt et åbent brev til socialministeren, Manu Sareen, DIA og Ankestyrelsen. Vi beder parterne om at medtænke den ventetid som kommende adoptanter allerede har haft for at skabe større retfærdighed i fletningen af ventelisterne fra de tidligere adoptionsformidlende organisationer AC Børnehjælp og Dan Adopt.

Pressen er også opmærksom på dette. Jeg var i P4 i fredags.

Vi har fra HBs side også rettet en henvendelse til DIA og Ankestyrelsen vedr. trygheden i det dansk/internationale adoptionssamarbejde. Særligt har vi spurgt til en etiopier, Megersa Yosef, som A&S er gjort opmærksom på. Vi afventer nu svar.

Vi ønsker i A&S et stærkt og troværdigt adoptionssystem således at alle børn – og kun de børn – der har brug for en ny familie også får det efter Haagerkonventionen. Derfor er det også A&S` opgave at stå vagthund om at adoptionsformidling altid foregår med høj juridisk og etisk kvalitet.

Alle kommende adoptanter, adopterede og adoptivfamilier ønskes en fortsat god søndag.

Jens Damkjær, formand


Fredag den 8. maj 2015

Så er vi i A&S-arbejdstøjet for at sikre fremtidige bæredygtige adoptioner

DIA (Danish International Adoption) blev født lige i starten af det nye år, som en følge af Folketingets vedtagelse af nye rammer for adoptionssystemet i DK.

Traditionelt får en ny organisation 100 dage til at finde sig selv. Det har DIA godt og vel fået. Vi afholder HB-møde i morgen, og der er flere steder hvor A&S vil stå vagthund og tage fat.

For det første har vi i A&S i den seneste tid fået en del henvendelser fra ventende adoptanter vedr. DIAs sammenlægning af ventelister fra de gamle organisationer AC-Børnehjælp og Dan Adopt. Er ”lynlåsprincippet” med udeladelse af hvor lang tid kommende adoptanter har ventet allerede den bedste tilgang, eller findes der en model, hvor både placering på de gamle ventelister og anciennitet er mere retfærdig?

For det andet. Hvordan sikrer vi transparens i hele adoptionsprocessen fx at DIA benytter troværdige samarbejdspartnere i giverlandene, og at vi alle kan have tillid til Ankestyrelsens tilsyn med disse samarbejdspartnere?

For det tredje. hvordan sikrer vi et tæt, mellemfolkeligt og respektfuldt samarbejde mellem giverlande og DK om, at alle børn, der efter Haagerkonventionen har brug for en ny familie, også får nye kompetente adoptivforældre? Vi mangler tal på, hvor mange børn der reelt lever i mistrivsel og dør på utilstrækkelige børnehjem, fordi vi langt fra har fået opbygget bæredygtige adoptionssystemer.

For det fjerde. Hvordan sikrer vi, at der reelt bliver fulgt op på, om alle elementer i aftalen om et nyt adoptionssystem i DK reelt bliver ført ud i livet?

I morgen trækker vi i A&S-arbejdstøjet til HB-mødet og den 28. maj 2015 holder vi “Adoptionsdialogens dag” med politikere og adoptionsfagfolk i København.

Støt op om et stærkt Adoption & Samfund.

Vi kan nu og i fremtiden, som en demokratisk NGO på adoptionsområdet, gøre en forskel, som vi har gjort det med indførelsen af det særlige børnetilskud til eneadoptanter og indførelse af PAS fra 0 – 18 år.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 24. april 2015

Kender du et adopteret barn eller en ung, der kunne have brug for at deltage i en samtalegruppe for adopterede?

De nye rammer for adoptionssystemet i DK, som A&S har kæmpet for, giver nu en længe ventet mulighed for at deltage i en samtalegruppe for børn og unge med adoptivbaggrund.

Ankestyrelsen opretter samtalegrupper, hvor der er behov. Den første starter i København for 12 – 14 årige.

Det er ikke alle med adoptivbaggrund, der har behov for at deltage, men har du selv et barn/en ung eller kender du som fx lærer eller pædagog et barn/en ung med adoptivbaggrund, der går og tumler med spørgsmål som skrevet her under, kunne deltagelse i en samtalegruppe for adopterede, være en god ide.

Det, som de adopterede børn kan stå alene med, kan være:

  • Jeg er blevet forladt af mine forældre.
  • Jeg ligner ikke min danske familie.
  • Jeg har to sæt af forældre.
  • Jeg tænker på, om jeg mon har biologiske søskende.
  • Jeg tænker på, hvordan mine biologiske forældre ser ud, om de lever, og om de har det godt.
  • Jeg tænker på, om mine biologiske forældre måske har beholdt andre børn, men ikke mig.
  • Jeg tænker på, hvorfor. Var jeg mon ikke sød nok? Køn nok? Var jeg besværlig?
  • Jeg tænker på, om de tænker på mig.

Du kan læse mere her.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Næste fredagsopdatering kommer den 8. maj 2015

 

Fredag den 17. april 2015

Hvordan ser familien DK på unge og voksne adopterede?

Sidste lørdag d. 10. april 2015 havde jeg den glæde, at være inviteret til at holde foredrag for Adoption & Samfund –  Ungdom. Temaet handlede om, hvad det kan betyde for livet som ung og voksen med adoptivbaggrund, at have tilbragt længere eller kortere tid på børnehjem.

Jeg tilbragte to fantastiske timer med en flok dejlige unge mennesker, der på mange måder lever gode liv med hverdagens sorger og glæder, som alle andre unge voksne. Men, de lærte mig også en ting, som skræmte mig lidt.

De unge voksne adopterede kunne ret samstemmende fortælle om et sprog danske lærere, pædagoger, forældre og andre voksne fra tid til anden havde brugt om dem i løbet af deres opvækst. Et sprog som tillagde dem personlighedstræk som ”besværlig” eller ”egoistisk”. De kunne også opleve, at nogle voksne den dag i dag har en forestilling om, at når man har været på børnehjem, så må der være noget galt med dem.

Det ser ud til, at familien DK stadig har meget at lære om adoption.

Ganske kort, så reagerer ethvert barns psyke med sunde reaktioner, når de oplever, at de voksne der skulle passe på dem ikke længere er der for dem. Det kan være fordi børnene må være på sygehus i længere tid, at forældrene er blevet syge, er kommet i fængsel, arbejder for meget og ikke er nærværende, er såret af en ulykkelig skilsmisse – eller fordi man har været på børnehjem.

Når børn, unge eller voksne kan være udfordret med indre og ydre uro, angst, brug for kontrol, ensomhed eller andet, er det som regel udtryk for psykens og kroppens sunde reaktioner på en usund belastning som fx tabet af en far og mor og ophold på børnehjem. Der er ikke tale om sygdom! Det er der åbenbart mange fagprofessionelle og forældre, der stadig mangler at forstå. Måske også nogle adopterede, fordi de aldrig er blevet oplyst om dette.

I de nye rammer for adoptionssystemet i DK er der afsat en forsøgspulje til voksne med adoptivbaggrund. Jeg vil opfordre til, at relevante fagpersoner evt. i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter i Velfærd, der skal beskæftige sig med adoption, søger denne pulje og:

  1. Tilbyder samtalegrupper for voksne adopterede.
  2. Oplyser forældre og relevante fagprofessionelle som fx læger og psykologer om adoption og klæder dem adoptionsfagligt på.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

 

Fredag den 10. april 2015

Brug PAS-rådgivningen i daginstitution og skole

Forleden dag talte jeg med en skoleleder. Han berettede om, at han på sin skole havde haft et kursus afholdt af en PAS-rådgiver for sit personale. Det havde været rigtigt godt og givende for lærernes og pædagogernes forståelse for, hvordan det kan opleves at være adopteret, og hvordan elever med adoptivbaggrund kan støttes til en god skolegang.

For ikke længe siden talte jeg med et forældrepar til en søn med adoptivbaggrund, der gik på en anden skole. De kunne fortælle en historie som desværre ofte er hørt før. Skolen oplevede deres dreng urolig, forstyrrende, rodet og til tider uden empati for andre børn og voksne – ja, nogle gange respektløs og fræk.

Skoleledelsen, lærere, pædagoger og PPR-psykolog blev tromlet sammen og forældrene til drengen indkaldt. Indledningen lød, som ofte hørt før. ”I er jo forældre til en dejlig dreng ….” hvorefter alle rundt om bordet bare ventede på det uafvendelige: ”Men….. der er jo en grund til, at vi er samlet her i dag”!

Forældrenes fortælling fortsatte efter en desværre lige så genkendelig læst. Alle blev hørt rundt om bordet med anerkendende nik, og da to tredjedele af mødet var gået og tiden for afslutningen af mødet kunne anes, så faldt ordene: ”Måske har han ADHD. Det kan i hvert fald ikke skade at få ham undersøgt”.

Pause…

”Fulgt op ad ordene: ”Hvis nu medicin kan hjælpe, så er det vel kun godt…..”.

Det er utroligt svært ikke at føle sig magtesløs som forældre til et adopteret barn i sådan situation. Man sidder der rundt om bordet uden argumenter, for ingen af lærerne, pædagogerne, psykologen eller skolelederen ved hvad de taler om. Der er ingen adoptionsfaglighed til stede. Men forældrene ved én ting. De er i mindretal!

Forældrene kunne slet ikke genkende deres søn i skolens fortælling om ham. Efter et PAS-forløb med skole, familie og dreng viste det sig da også, at der på ingen måde var tale om ADHD – men traumer fra en hård start på livet.

Adoption & Samfund har kæmpet for, at ovenstående uhyggelige scenarie ikke længere skal forekomme på danske skoler og daginstitutioner – og vi er lykkedes med det.

Vi har fået PAS!

I dag kan alle forældre til adopterede fra 0 – 18 år få PAS-rådgivning både til sig selv, til at deltage i møder som ovenstående og som kurser til lærere og pædagoger.

Der er i dag adoptionsfaglig rådgivning at hente. Og rådgivningen virker!

Find din rådgiver til dit barn eller din skole/daginstitution på Ankestyrelsens hjemmeside: https://ast.dk/born-familie/adoption/radgivning-til-adoptivfamilier/pas-radgivere

Læs mere om PAS-ordningen her: https://ast.dk/born-familie/adoption/radgivning-til-adoptivfamilier

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand


Lene Borg

Comments are closed.