Ugenyt fra formanden – 2. kvartal 2014

Fredag den 27. juni 2014

Barnets tarv skal være 1. prioritet i adoptionsformidlingen

Første del af helhedsanalysen af adoptionsområdet er nu sendt i høring med høringsfrist d. 4. august 2014, og Adoption & Samfund hilser helhedsanalysens fokus på barnet velkomment.

I går afsendte vi i HB svar på opfølgende spørgsmål fra Folketingets Socialudvalg efter foretrædet d. 18. juni 2014 – netop med en indledning, der understreger barnets tarv som udgangspunkt.
Læs mere her: http://adoption.dk/?p=3293

Høringspapiret er et både detaljeret og spørgende oplæg, der er udsendt som første del af helhedsanalysen, med særligt fokus på rammer for fremtidigt samarbejde om adoptionsformidling. Anden del af høringspapiret angår adoptivfamilien og udsendes til efteråret.

Der er mange vigtige detaljer at være opmærksom på, og gennemtænke nøje. Fx kan der være en problemstilling med fremtidig adoptionsformidling gennem blot en organisation og ikke to i Danmark, da Det Permanente Bureau, der håndhæver Haagerkonventionen, rammesætter en fordelingsnøgle for adoptioner mellem modtagerlandene med udgangspunkt i to organisationer i hvert land. Dette kan betyde at færre børn frigivet til adoption kommer til danske forældre.

I HB vil vi bruge sommeren til bl.a. at læse helhedsanalysen grundigt, og sørge for høringssvar inden d. 4. august 2014.

Denne fredag har landets folkeskoler haft sidste skoledag, og sendt eleverne hjem på en velfortjent sommerferie. Dette gælder selvfølgeligt også de mange børn i adoptivfamilier landet over – også mine børn.

Jeg vil, som alle andre forældre, glæde mig til en sommer, hvor jeg kan nyde en badetur, en film, en pose popcorn, et spil strandtennis sammen med mine unger – nyde det kæmpe privilegium det i det hele taget er, at få lov at have en familie.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god sommer

Næste fredagsopdatering kommer d. 8. august 2014

På HBs vegne
Mange hilsner
Jens Damkjær, formand for Adoption & Samfund

Fredag den 20. juni 2014

Et godt møde med Folketingets Socialudvalg

Tak for mange gode input på FB til A&S` foretræde for Folketingets Socialudvalg onsdag d. 18. juni 2014.

Tilstede ved foretrædet var bl.a. Enhedslistens Pernille Skipper og Venstres Eyvind Vesselbo – begge markante politikere i medierne vedr. adoptionsspørgsmål.

Vi startede med at takke for landspolitikernes gennemførelse af ligestilling af eneadoptanter og indførelse af permanent PAS for 6 mio. kr. årligt.

Herefter gjorde vi opmærksom på, at vi i A&S ser et stort og presserende behov for:

  1. Sikring af etisk og juridisk korrekt formidling af børn til adoption.
  2. Sikring af et adoptionsgebyrniveau, der ikke stiller adoptivbørn  dårligere mht. familieøkonomi end biologiske børn, hvor deres forældre ikke skal skaffe kapital vedr. adoptionshjælp.
  3. Oprettelse af et Videns- og Formidlingscenter for Adoption
  4. Inddragelse af Adoption & Samfund i helhedsanalysen af hele adoptionsområdet.

Tiden var kort og vores oplæg var kort, hvilket gav rum for politikernes spørgsmål – og her viste alle politikere nysgerrighed og interesse for adoptionsideen. Det oplevede vi meget positivt.

Særligt viste Socialudvalget interesse for A&S` tanker om grader af åbne adoptioner, der skal sikre, at adopterede har mest mulig tilgængelig viden om fødsel, biologiske forældre, tidlige opvækst og kultur mhp. at kunne fortælle en hel og sund identitetsfortælling om sig selv.

Politikerne viste også særlig interesse for A&S` tanker om, at adoptionshjælp i fremtiden skal foregå i et tættere samarbejde med giverlande, hvor kulturforståelse og kulturformidling skal have en større plads i det mellemfolkelige samarbejde om at tage ansvar for børns liv og opvækst.

I dag er vi i A&S blevet bedt om at følge op på foretrædet for Socialudvalget med overvejelser over flg.:

  1. Hvilke overvejelser A&S gør sig vedr. etiske retningslinjer i forbindelse med adoption?
  2. Hvilke problemstillinger vi ser i giverlandene og hvilke løsninger vi i A&S kan pege på.

HB afholder i morgen det sidste HB-møde inden sommerferien. Her vil de to ovenstående spørgsmål naturligvis komme til at fylde meget på dagsordenen.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag den 13. juni 2014

A&S har fået foretræde i 15 min. for Socialudvalget i Folketinget onsdag d. 18. juni 2014 kl. 11.30 – Hvad er vigtigst at få talt med politikerne om?

På onsdag drager en lille flok fra HB og Paul Jeppesen, vores særlige politiske rådgiver og tidligere HB-medlem til Borgen, for at fremme adoptionsformidling og livet som adopteret og adoptivfamilie i Danmark.

Vi vil naturligvis takke for ligestilling af eneadoptanter og permanent PAS – vigtige mærkesager i A&S – som politikerne allerede har lyttet positivt til.

Vi vil også gøre opmærksom, at vi har brug for en fremtidig holdbar ramme for adoptionsformidling, adoptionsgebyrer vi kan betale og behovet for at etablere et Videns- og Formidlingscenter for Adoption, der skal samarbejde med daginstitutioner, skoler, sagsbehandlere i børnesager og øvrige relevante fagfolk.

15 min. er ikke meget tid. Hvad tænker I som medlemmer vi skal prioritere?

Er der andet I tænker vi skal have med?

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamailier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 6. juni 2014

Atter blæst om AC Børnehjælp.

Adoptionsnævnets årsberetning 2013 er kommet på gaden, og i dag kan vi læse i Politiken, at nævnet har kritiseret sagsgange i fire sager, og at social- og retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper kalder de nye oplysninger “et mareridt”.

I selve Adoptionsnævnets årsrapport side 21 står ganske rigtigt at læse, at fire formidlingssager ikke har levet op til kravene, men der står også: “Gennemgangen af sagerne fra AC Børnehjælp gav ikke anledning til kritik i forhold til henstillingen af 5. september 2012”.

Til gengæld udtaler Adoptionsnævnet også dette: “Nævnet udtalte dog alvorlig kritik af, at AC Børnehjælp ikke havde formået af følge de retningslinjer, der var udstukket for det ekstraordinære tilsyn”.

Vi skal ikke længere tilbage end til fredag d. 30. maj d.å., da der sidst var blæst i medierne om AC Børnehjælp. Dengang handlede det om, at AC Børnehjælp hævede adoptionsgebyret med sammenlagt 45.000 kr. indenfor den ramme, der er sat af Ankestyrelsen i forhold til en genopretningsplan, som socialudvalget har afsat 7 mio. kr. til.

Som adoptant og adopteret er det en belastning, at adoptionsområdet vedvarende er i medierne med negativ omtale. Hvis der er noget, der kan opleves som et ”mareridt”, så er det dette. Vores trivsel og dagligliv kan ikke undgå at være under pres – vi har behov for, at der snart kommer ro, stabilitet og respekt om adoption som familieform.

Vi har i A&S naturligvis brug for, at adoptionshjælp bliver gennemført med højst mulig juridisk og etisk kvalitet, og at AC lever op til de stillede krav for arbejdet med adoptionsformidling – men det er nu engang det politiske niveau, der er ansvarlig for at rammerne er i orden, og det er de ikke i øjeblikket.

Vi har i A&S brug for, at politikerne ikke blot kritiserer de formidlende organisationer, men også griber i egen barm og ser på, hvordan nye rammer, alle kan have tillid til, kan etableres således, at der igen kan komme ro, stabilitet og respekt om adoption som familieform.

Det forventer vi den bebudede helhedsanalyse af adoptionsområdet giver anledning til.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god pinse

Jens Damkjær, formand

http://ast.dk/filer/adoptionsnaevnet/adoptionsnaevnets-arsberetninger/adoptionsnaevnets-arsberetning-2013.pdf

Fredag den 23. maj 2014

Kom med input til kronik

Michael Påske og jeg sidder i denne weekend og skriver en kronik færdig med overskriften: Opbakning til international adoption efterspørges.

Vi oplever, at det sidste par års adoptionsdebat i Danmark har mistet nogle vigtige perspektiver på adoption som familieform.

Vi kan opleve, at blive set skævt til som adoptivfamilier, og vi kan opleve, at selve adoptionsidéen bliver miskrediteret pga. uheldige adoptionssager. Dette mener vi ikke er rimeligt, og det vil vi gøre opmærksom på.

Kom gerne med input og ideer til vores kronik ved at skrive til os på facebook: https://www.facebook.com/groups/adoptionogsamfund/

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 16. maj 2014

Åbne adoptioner og kulturformidling

I sidste weekend afholdte vi HB-møde, og her traf vi nogle vigtige beslutninger vedrørende foreningens holdning til et par centrale temaer i de sidste par års adoptionsdebat.

Det ene tema angik åbne adoptioner. Her har vi besluttet, at A&S går ind for åbne adoptioner under hensyntagen til barnets tarv. Åbne adoptioner er et komplekst felt, hvor vi fx har drøftet, at åbenheden i en adoption aldrig må få en sådan karakter, at adoptivbarnets tilknytning til sine adoptivforældre kan komme under pres.

Det skal således ikke være de biologiske forældres behov for kontakt, der skal være styrende for åbenheden. Graden af åbenhed er det adoptivforældres opgave at træffe beslutninger om – under hensyntagen til barnets tarv.

Når vi grundlæggende tænker, at grader af åbenhed er at understøtte adoptivbarnets tarv, hænger det sammen med alle menneskers behov for og ret til at kunne fortælle en hel identitetsfortælling om sig selv.

Vi vil gå ind i en proces, hvor vi bl.a. til kommende landsmøde vil diskutere, hvilken definition vi i A&S skal have af begrebet ”åben adoption”.

I tilknytning til diskursen om åbne adoptioner, er det naturligt at inddrage kulturforståelse.

Vi oplever i HB, at Danmark ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til kulturforståelse og kulturformidling i internationale adoptionsprocesser.

Der er behov for større forståelse og respekt i samarbejdet mellem giverlande og DK som modtagerland, ligesom det er vigtigt for internationalt adopterede, at have tilgængelig viden om deres fødeland, for at kunne danne en helstøbt identitetsfortælling om sig selv.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en fortsat god bededagsferie.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 9. maj 2014

HB-møde i morgen med forberedelse af landsmøde og generalforsamling d. 8. og 9. november

I morgen samles vi til det næstsidste HB-møde inden sommerferien. Her skal vi – udover adoptionspolitik, som er et fast punkt på dagsordenen – også starte på den første planlægning af efterårets landsmøde og generalforsamling.

Landsmødet har traditionelt nogle indholdselementer, som vi meget gerne modtager inspiration og forslag til på vores Facebook-side.

Vi skal fx have et tema. Hvad skal det være? Vi skal have inviteret oplægsholdere og deltagere til den traditionelle adoptionsdebat. Hvem skal vi invitere? Og hvad skal vi bede dem om at debattere?

På trods af at adoptionsidéen har været under meget hårdt pres de sidste år, har vi alligevel formået i fællesskab i A&S, at skabe flotte resultater gennem mange medlemmers frivillige arbejde i demokratiske processer.

På landsmøderne har medlemmerne deltaget i debatter og rådgivet HB om, hvilke sager vi skal prioritere og arbejde for. Her har I som medlemmer bedt os om at arbejde for ligestilling af eneadoptanter og permanent PAS. Begge dele er det lykkedes at få gennemført bl.a. gennem en respektfuld dialog med landspolitikerne.

Et godt, demokratisk og stabilt arbejde i A&S betaler sig. Et stærkt A&S giver tryghed og fællesskab omkring arbejdet for adoptionsideen og sikrer, at vi ikke bliver slået ud af kurs, når ensidige mediestorme raser.

Giv allerede nu dit bidrag til, hvordan kan vi bedst fremmer adoptionsidéen i fremtiden.

Og skriv allerede nu “A&S” i kalenderen ved d. 8. og 9. november 2014

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend

Jens Damkjær, formand

Fredag, den 2. maj 2014

Gør Danmark til et attraktivt land at samarbejde med om adoptionshjælp Vi har brug for et Danmark, der tydeligt i sprog og handling arbejder for adoptionsideen. Vore samarbejdspartnere, giverlandene, har brug for et Danmark, der tydeligt i sprog og handling arbejder for adoptionsideen. Vi har som adopterede og adoptivfamilier brug for at være borgere i land, hvor politikere tydeligt i sprog og handling arbejder for adoptionsidéen – og bakker op om adoption som familieform i Danmark.

I skrivende stund går vi ind i de sidste måneder af arbejdet med en helhedsanalyse af adoptionsområdet. Socialminister, Manu Sareen, har bebudet, at arbejdet vil være færdigt inden sommer. Vi venter med spænding på resultatet.

A&S vil appellere til, at arbejdet bruges til at blive klogere på, hvordan vi i fremtiden kan sikre adoptionshjælp med høj juridisk, etisk og adoptionsfaglig kvalitet.

Men kritisk viden er ikke nok.

Adoption er et komplekst område, som kræver adoptionsfaglig indsigt, respekt og høje grader af kulturel forståelse og samarbejdskompetence, for at et mellemfolkeligt samarbejde om adoptionshjælp kan lykkes.

Kære landspolitikere. I bakkede op om ligestilling af eneadoptanter i forhold til modtagelse af det særlige børnetilskud. I bakkede op om en permanent bevilling af satspuljemidlerne årligt til PAS (Post Adoption Service) – Begge dele gældende fra i år. Tak for det.

Nu har vi brug for landspolitisk mod til, at I siger klart ”ja” til adoptionsidéen, og skaber et respektfuldt mellemfolkeligt samarbejde med lande, hvor der er børn, der har brug for en ny familie at vokse op i.

Gør Danmark til et attraktivt land at samarbejde med om adoptionshjælp!

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 25. april 2014

Manu Sareen vil sikre adoptanter med sager hos AC Børnehjælp D. 4. februar d.å. skrev A&S til den nytiltrådte socialminister, Manu Sareen, og ønskede ham til lykke med sit nye job.

Vi skrev, at vi håbede på, at han som minister for adoptionsområdet ville tage fat på opgaven med at sikre adoptanter på venteliste hos AC Børnehjælp både økonomisk, og hvad angik deres videre adoptionsforløb. Vi gjorde også ministeren opmærksom på, at der er brug for et Videns- og Formidlingscenter for Adoption.

Lige op til påske modtog A&S et takkebrev fra Manu Sareen, hvor ministeren bl.a. godtgør at ville sikre kommende adoptanter med sager hos AC Børnehjælp, at ministeren anerkender A&S` store erfaring og ekspertise på adoptionsområdet, og giver udtryk for enighed i, at der er brug for mere viden om adoption. – Se brevet her: Brev fra Manu Sareen af 11.4.2014

Det helt centrale i Adoption & Samfunds virke er – at fremme adoptionsideen. Vi arbejder for at børn, både i Danmark og i udlandet, kan blive adopteret til familier med gode forældrekompetencer, såfremt børnenes biologiske forældre ikke kan tage vare på børnenes opvækst, og der ikke er familiemedlemmer, der kan træde til. Vi er derfor meget glade for socialministerens svar, og ser frem til et videre samarbejde om at fremme adoptionsideen i praksis – det er der et stort behov for.

Det vil være bekendt for mange, at den danske adoptionshjælp desværre er i krise. DanAdopt har fx begrænsninger på formidling af børn fra Etiopien, hvilket praktisk talt har stoppet formidlingen på trods af meldinger om overfyldte børnehjem. AC Børnehjælp har haft svært ved at håndtere den økonomiske del af arbejdet med adoptionshjælp, og den forhenværende og nuværende socialminister har grebet ind således, at nye familier pt. ikke kan komme på venteliste hos AC.

Dette er en ulykkelig situation, der har den konsekvens, at der lige nu er børn, der lever et liv på børnehjem som hverken fysisk eller psykisk kan tage ordentligt vare på børnenes trivsel, eller hvad være er – børn der slet ikke får tilbuddet om at komme på børnehjem, hvor vi kun kan gisne om deres skæbne.

Det er en ulykkelig situation, hvor vi i Danmark ikke kan være vores adoptionsformidling bekendt. Vi må kunne gøre det bedre.

De fleste adopterede og adoptanter er glade for deres liv med adoption som familieform – derfor er denne familieform værd at værne om og styrke.

I skrivende stund skinner solen, og jeg vil tage mig en aftencykletur til vandet på mountainbike med min adoptivsøn – ligesom så mange andre fædre tager en cykletur med deres sønner.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 11. april 2014.

Vi har alle brug for nogen at spejle os i! 

For nogle uger siden fortalte en far til en adopteret teenager mig, at hans datter glædestrålende var kommet hjem og havde fortalt, at de ville få en ny pige i klassen. Datteren fortalte også, at den nye pige var adopteret, lige som datteren selv.

Faderen havde så spurgt sin datter om, hvordan hun vidste at den nye pige var adopteret. Hertil fik han blot det svar, at “det vidste hun da bare”!

Der er mange landegruppe med mange forskellige traditioner. Èn af dem er Etiopienforeningen med 3 årlige træf i hver sin landsdel, Jylland, Sjælland og Fyn.

I morgen mødes vi til forårstræf på Sjælland. Ud over workshops, aktiviteter, hygge og foredrag skal vi også spise Etiopiens nationalret, injera. Det er vi mange, der glæde os til.

I landegrupperne kan både børn, unge, kommende og nuværende adoptanter mødes. Her kan vi lave en lille parentes i hverdagens rummel. Her skal vi ikke starte forfra, her kan vi blot være os selv på en særlig måde, fordi vi alle deler adoption som familieform.

Nogen gange er det livgivende og nødvendigt at spejle os i nogen, der ligner os – for at komme til os selv.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes god påskeferie.

Jens Damkjær, formand

Fredag den 4. april 2014

Der findes superdygtige pædagoger at samarbejde med som adoptivfamilie

Der står i folkeskolens formål § 1 stk. 1 at skolen og forældrene skal samarbejde om elevens læring, kendskab til forskellige kulturer m.m. Dette samarbejde mellem institution og hjem er gældende for dansk lærings- og dannelsestradition og gælder ikke kun folkeskolen men også daginstitutioner, børnehaver, fritidsklubber m.m. – og det er en god tradition, vi skal værne om.

Forleden dag fik jeg som så ofte før, an god snak med en af de pædagoger, jeg til dagligt betror et af mine adopterede børn til. Vi har jævnligt en snak om generel trivsel, om barnet har gode venner, kan lege med de andre osv. – ligesom alle andre forældre også har sådanne dialoger med lærere og pædagoger til deres børn.

Med den dygtige og indlevende pædagog kan man også helt naturligt inddrage adoptivbaggrunden som noget væsentligt – men uden at adoptivbaggrunden er mere væsentlig end så meget andet.

Pædagogen fortalte mig, at mit barn nogle gange af sig selv og mens de lavede noget andet sammen fx spillede et spil, kunne fortælle om sine erindringer om at være barn i Etiopien.

Et adoptivbarns muligheder for at have sådanne dialoger som noget helt naturligt med det professionsfaglige personale er fantastisk vigtigt, set i forhold til barnets mulighed for at kunne skabe en helstøbt identitetsfortælling om selv.

Alle børn – og vi voksne for den sags skyld – har brug for løbende at kunne fortælle sådanne identitetsfortællinger om os selv, og for at kunne gøre dette, har vi brug for nogen at fortælle den til – og fortælle den sammen med. Her oplever vi os set, her bliver vi til som mennesker, og her kan vi mærke værdien af at være i et fællesskab – og i et samfund der vil os.

Jeg er dybt taknemmelig for pædagogen, der gør en positiv forskel i mit barns liv – og jeg er sikker på, at mange af jer der læser dette, også har en pædagog eller lærer, der er der for jeres barn. Der er blot ikke så mange, der fortæller eller skriver om det.

Alle adopterede, kommende adoptanter og adoptivfamilier ønskes en god weekend.

Jens Damkjær, formand


Lene Borg

Comments are closed.